– Jeg vil påstå at kulda er den viktigste faktoren, sier den grimstadbosatte kraftanalytikeren Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til NRK.

Det er ventet uvanlig lave temperaturer i uka som kommer, noe som vil føre til høyere forbruk, samtidig som det er vind lite og dermed lav vindkraftproduksjon.

Lilleholt tror dagsprisene kan komme opp i fire-fem kroner og at timeprisene kan bli så høye som 10–20 kroner kilowattimen i enkelte perioder.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue insight har stor kunnskap om strømprisene, og hvorfor de er så høye. Foto: Kjetil Karlsen

Dyrest fra 17 til 18

Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge. Mellom klokka 17 og 18 vil strømprisen der nå en topp på 6,016 kroner per kilowattime. I Midt- og Nord-Norge blir prisen 4,14 kroner per kilowattimen på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Med en gjennomsnittspris på 2,53 kroner kilowattimen, setter Nord-Norge ny prisrekord mandag.

Dekker mer enn før

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kilowattime, som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Ser man bort fra støtten men tar med merverdiavgift, forbruksavgift og avgift til Enova, blir landets høyeste makspris på 7,72 kroner mandag.

I Nord-Norge er det ingen moms, og i Nord-Troms og Finnmark er det heller ingen forbruksavgift.

(NTB)