– Vi har fått et endelig avslag fra Gjensidige. De mener at dette skyldes snø og ikke vind. Og snø dekkes ikke av forsikringen, sier Hodnebrog.

Først kollapset 2.000 kvadratmeter på gartneriet på Moy. Deretter måtte Hodnebrog stå på for å redde drivhuset og butikken på gartneriet Dømmesmoen. For å få unna noe av snøen på taket måtte de kutte hull i plater for å ta snøen inn.

Uvanlig grep: I gartneriet på Dømmesmoen ble det tatt et uvanlig grep for å bli kvitt snøen på taket. Foto: Janicke Yttervik

Og da Hodnebrog endelig hadde begynt å senke skuldrene, raste 700 kvadratmeter til med drivhus.

Kollapsen førte til at han måtte permittere 14 ansatte og taper flere millioner kroner i omsetning.

Ødelagt: Store deler av Skogheim gartneri på Moy står fortsatt sammenrast etter snøstormen i januar. Foto: Martin Haugen

Tøffe måneder

I tre måneder har Hodnebrog ventet på svar om forsikringen dekker skadene. Nå er avslaget kommet.

– Jeg var litt forberedt på dette, men jeg hadde et håp, innrømmer han.

Det fins en annen utvei, og det er å gå veien om Naturskadeordningen.

– Men det kan ta tid. Og det må politiske beslutninger til. Vi skal ha et møte med Statsforvalteren neste uke, sier han.

Også gartneriet hans på Dømmesmoen ble rammet av snøkaoset, men ikke i like stor grad som det på Moy. Det økonomiske tapet er stort.

Kollapset: Skogheim gartneri på Moy kollapset i starten av januar. Foto: Janicke Yttervik

– Det er snakk om rundt fem millioner kroner i materielle skader på Skogheim, og så kommer tapsinntektene i tillegg. Vi omsetter for 20 millioner kroner i året det. Det skal godt gjøres å klare det i år, sa han om tapet.

Stor forståelse

Pressekontakt i Gjensidige, Arne Voll, forklarer hvorfor dette ikke dekkes av forsikringen.

– Snøtyngdeskader på veksthus, eller denne type bygning, dekkes ikke av forsikringen. Hvis snøen blir så tung at ting bryter sammen på grunn av vekten på snøen, så dekkes det ikke av forsikringen, sier Voll, og legger til at han har stor forståelse for at det er kjedelig for den det gjelder.

– Men snø kan skape store problemer og store skader, derfor sier vi at man må fjerne så mye som mulig som fort man kan. Men vi skjønner at det er kjedelig når så mye snø kommer på en gang. Men flate tak som er skjøre er mer utsatt enn andre. Derfor har vi valgt å unnlate denne type bygninger fra vilkårene, sier Voll.

Så normalt som mulig

I slutten av februar åpnet gartneriet den gamle butikken på Moy, som er mye mindre enn den som raste.

Åpnet: Ragnfrid Igland og Anette Hodnebrog kunne i slutten av februar ønske kundene velkommen til de gamle butikklokalene på Moy. Foto: Fredrik Bjørklund

– Nå prøver vi å drive så normalt vi bare kan. Den lille butikken på Moy er godt besøkt, men det er noe utfordringer med logistikken, for det er litt trangt der. Men vi har åpnet uteområdet, så folk kan handle stauder, busker og trær, sier han.

På Dømmesmoen går handelen som vanlig.

Han opplever mye støtte fra de som handler. Og trofaste kunder har opprettet en Spleis. Der er det nå kommet inn 72.2000 kroner.

– Det er helt fantastisk, jeg er ydmyk og takknemlig for det, sier han.