I forrige uke ble kantinen i Grimstad ungdomsskole brukt til en feiring av matlagingens edle kunst.

Elevene hadde i lengre tid forberedt seg til det som har blitt en fin tradisjon på ungdomsskolen, og rettene på de mange bordene minnet ikke mye om det man kanskje forbinder med tradisjonell skolekjøkkenmat.

Her hadde elevene disket opp med norsk tradisjonsmat, italienske festmåltider og ekte japansk sushi, for å nevne noe.

Vanskelig

Etter å ha smakt seg gjennom en rekke retter kunne dommerne avsløre hvem som hadde imponert dem aller mest.

– Det var en vanskelig avgjørelse, fordi dommerne ble så imponert. Dere har mange inspirasjonskilder, og det er tydelig at dere kan mye, sa lærer Hege Lehland.

elg. (F.v.) Rita Midtbø, Ingrid Eskedal Larssen og Celine Stiansen imponerte dommerne med lokal elg, lokale poteter og jordbær.
sushi. Herman Fredriksson ble imponert av kokkeferdighetene.
italiensk. Denne gjengen fikk skryt for sin italienske meny.
fornøyd. Dommersjef Magne Larsen skrøt av nivået.
stort utvalg. Dommerne fikk smake på mange lekre retter komponert av elevene selv.
elg. (F.v.) Rita Midtbø, Ingrid Eskedal Larssen og Celine Stiansen imponerte dommerne med lokal elg, lokale poteter og jordbær.
sushi. Herman Fredriksson ble imponert av kokkeferdighetene.
italiensk. Denne gjengen fikk skryt for sin italienske meny.
fornøyd. Dommersjef Magne Larsen skrøt av nivået.
stort utvalg. Dommerne fikk smake på mange lekre retter komponert av elevene selv.

– Jeg håper dere fortsetter å lage mat. Det er moderne å være interessert i matlaging, og kokk er blitt et høystatusyrke, sa hun.

Høyt nivå

Sjefsdommer Magne Larsen har vært kokk i 16 år og kjøkkensjef i 12 år, og har ikke i sin tid som kokkekampdommer blitt så imponert.

– Dette har vært det vanskeligste året av de tre jeg har vært dommer. Det har ikke vært så høyt nivå før, og jeg skulle gjerne delt ut premier til alle her, sa han.

– Mange av rettene hadde jeg gjerne servert uten å fikse på dem, la han til.

– Dere har også fått oss til å tenke helt nytt om hvordan mat kan anrettes, sa han.

Italiensk og lokalt

Helt til topps i konkurransen gikk en gruppe som virkelig hadde gjort en grundig jobb.

– Helheten avgjorde hvem som vant, og her var alt gjennomført, sa Larsen.

Vinnerlaget kunne diske opp med marinerte kreps, villsau med lokale urter og tradisjonell italiensk tiramisu til dessert.

Les mer i papiravisen tirsdag 7. juni.