– Brukte klokker, særlig Omega og Rolex, er det en veldig interesse for. Jeg får daglig kjøpere innom butikken. Det er kun noen få i landet som holder på med dette, med å kjøpe og selge brukte klokker. Selv kjøper jeg fra andre samlere, sier Frank Helle.

Kjøpte bygget: Tonje og Frank Helle driver Helles Gull & Sølv Frank, det har de gjort de siste 20 årene. De eier også bygget, og har verksted i både andre og tredje etasje. Foto: Janicke Yttervik

Han driver Helles Gull & Sølv sammen med kona Tonje Helle.

Kjøpte butikk

De kjøpte gullsmedbutikken til Ingolf Hodt da den kom for salg i 2003, tre år etter at de hadde giftet seg.

– Men vi måtte sjekke ut lokalet først, om vi fortsatt kunne være i disse lokalene. For butikken holdt da til i leide lokaler. Men det var ikke noe problem, utleier ble så glad for at vi ville overta, sier Frank.

Etter hvert fikk han og kona kjøpe hele bygget i gågata, vis a vis Øystein Pettersen.

Pappaperm

Franks interesse for gamle klokkene startet i 2014. Da ble tvillingene deres født, og han var hjemme i pappapermisjon.

Klokker: Frank fattet interesse for brukte klokker da han var hjemme i pappaperm. Nå er det blitt en stor suksess for bedriften. Foto: Janicke Yttervik

– Da var jeg hjemmeværende og når jeg innimellom hadde litt ledig tid så satt jeg på nett og så etter ur. Da fikk jeg litt kontakter på nett, og opparbeidet meg kunnskap. Jeg måtte lære varene, å kunne skille de ekte klokkene fra de falske. Det er mye rart der ute, sier Frank.

Diamanter: En Rolex for damer, i gull med diamanter. Prisen er rundt 250.000 kroner. Men den er ikke vanskelig å selge av den grunn, sier Frank Helle. Foto: Janicke Yttervik

Når han har kjøpt en brukt klokke, sender han den rett til urmaker. Der går den gjennom en grundig sjekk.

Selges unna: Brukte klokker til 27.000 og 51.000 kroner, de går det unna flere av hver eneste uke. Foto: Janicke Yttervik

– Den blir testet på hvordan den holder tiden, om den trenger service og overhaling. Når jeg selger den videre er det med garanti, det er en trygghet både for meg og kjøper, understreker han.

Flere her uke

Han får stadig unge menn innom gullsmeden som vil kjøpe klokke, og det er ikke uvanlig å kjøpe en klokke til 100.000 kroner.

Med garanti: En flott, brukt Rolex til 87.000 kroner, den lille lappen oppi boksen er garantimerket alle brukte klokker selges med, forklarer Frank Helle. Foto: Janicke Yttervik

– Det går ganske kjapt unna. Særlig om sommeren selger jeg mange klokker hver eneste uke, fra 15.000 kroner og oppover. Bare den siste uka før jul nå solgte vi noen og tyve stykker. Den dyreste kostet 105.000 kroner, sier Frank.

Og interessen har bare økt, særlig de siste fem årene.

– Etterspørselen er der alltid. Det med klokker begynte som en hobby for meg, men det utviklet seg så mye at det ikke lenger bare kunne være en hobby. Nå driver jeg ganske mye med dette, sier Frank. I løpet av ett år omsetter de for 7–8 millioner bare på klokker.

– Slike klokker er ikke bare for å se på tiden, men det blir som et smykke, legger Tonje til.

– Og Rolex øker bare i verdi, det er en trygg investering for folk. Samtidig fascinerer det meg at mekanikken i de klokkene der er like god i dag som da de var nye, sier Frank.

Trenger lærlinger

Men det er bunadssølv Helles Gull & Sølv er virkelig store på. Nå har de så stor etterspørsel etter bunadssølv at de må ta inn flere lærlinger som kan læres opp for å holde etterspørselen unna.

– Vi trenger å ta inn lærlinger og lære de opp, for vi har en stor etterspørsel etter bunadssølv. Vi klarer ikke å holde unna og lage nok, sier Frank Helle.

Han forklarer at det er så få som under syv personer årlig som utdanner seg innen filigransarbeid, det vil si de som har fagbrev på at de kan lage bunadssølv.

300 hvert år

De første årene Tonje og Frank drev butikken holdt de til kun i første etasje, mens det var leiligheter i de andre to etasjene. Verkstedet til butikken hadde de hjemme i garasjen.

Lager sølv: Hver morgen starter Frank Helle med å bli med i produksjonen. Senere på dagen må han ned i butikken og blant annet sende avgårde klokker. Foto: Janicke Yttervik

Nå har bedriften vokst så mye at de har vært nødt til å ta i bruk hele bygget i gågata. Det måtte de gjøre for å få plass til alle de ti som sitter og produserer.

– V har utsalg i første, mens i andre og tredje etasje sitter de og lager bunadssølv, og jobber på verksted, sier han.

Travle dager: Frank Helle er oppe i andre etasje hvor det jobbes emd bunadssølv. Til venstre sitter Tone Trydal som har tre svennebrev i gull og sølvarbeid, alle «meget godt» bestått. Ved siden av sitter graværlærling Lena Tesaker. Foto: Janicke Yttervik

– Det er blitt kjempepopulært med bunadssølv, så det er blitt vår greie, forteller han.

– Vi lager sølv til bunader fra Agder, Telemark og Setesdalen, sier kona Tonje.

Fra lokalene i andre og tredje etasje lager de sølv til rundt 300 bunader hvert eneste år.

Lodding: Her er det bunadssøl som loddes. Det kan ta flere dager å lage en sølje. Foto: Janicke Yttervik

– Det er mye jobb med hver bunad, forklarer Frank.

Og det koster, mellom 25.000–30.000 kroner for håndarbeidet.

– Bunad er blitt veldig populært. Det har vært en stigende trend siden vi startet, sier Tonje.

Stilt ut: Tonje og Frank Helle nede i butikken, ved siden av ei bunadskledd utstillingsdukke. De har alt av sølv stilt ut, slik at folk kan plukke og velge selv hva de vil ha. Foto: Janicke Yttervik

– Og det har ikke flatet ut, men interessen har økt faktisk, legger hun til.

Og høsten er ekstra travel, for om høsten holdes det mange bunadskurs, slik at bunadene skal være ferdige til 17. mai. Og til nye bunader trengs det sølv.

– Vi har alt vi kan lage utstilt, og så kan folk sette sammen sin egen kombinasjon, sier Tonje.

Sølvet er skikkelig håndverk, og en sølje kan ta opptil fire dager å lage. Men det er solid vare, og kan holde i generasjoner.

Overtok utsalg

Fransk foreldre gikk nylig av med pensjon, og da overtok han verkstedet og utsalget de har drevet på Evje i nærmere 50 år. Der fulgte det med fire ansatte.

– Det er ikke en butikk som her, men et utsalg som ikke har faste åpningstider. Den skal fortsatt drives slik, men nå er det vi som har ansvaret for den, sier Frank, som dermed har svært travle dager for tiden. Men det trives han godt med.

– Vi driver med gammelt håndarbeid, sammen med de gamle klokkene. Det er fine tradisjoner som vi holder liv i, sier han.