Lastebilsjåføren fra Grimstad har kjørt melk for Tine siden 1982. Denne uken fikk han og de andre ansatte nyheten om at Tine skal legge ned sitt anlegg i Kristiansand. Tidligere har han vært med på på nedleggelser av meieriene i Grimstad og Arendal.

– Jeg synes jo det er fryktelig trist. Dette blir min tredje nedleggelse, og det gjør like vondt hver eneste gang. Men kanskje litt ekstra denne gangen, sier han til E24.

Usikker tid

Håland vet ikke hvordan det går med jobben i tiden som kommer.

– Ingen vet noen ting. Det eneste vi har fått beskjed om er at melken skal komme fra Oslo, og så skal vi distribuere den videre. Men vi blir jo berørt alle mann, så det er ikke godt å si, sier han til nettstedet.

Nå håper han at han får beholde jobben.

– Jeg har jobbet siden 1982 og håper inderlig jeg får lov til å fortsette å kjøre melk ut til kundene.

Håland opplyser til E24 at han og de andre sjåførene først får vite mer i november.

– Frem til da får vi leve litt i uvisse, sier han.

Sviktende salg

Bakgrunnen for nedleggelsen er ifølge Tine at nordmenns melkeforbruk fortsetter å falle, samtidig som det allerede er en betydelig overkapasitet på flere anlegg, i tillegg til økt import av meieriprodukter og en tøff konkurranse i markedet.

– Endringene vil gi en gjennomsnittlig besparelse på rundt 100 millioner kroner i året fra 2026, og innebærer en nedbemanning på rundt 100 årsverk totalt sett i Tine, heter det i en pressemelding.

Sier flere rammes

Det er ikke bare anlegget i Kristiansand som legges ned. Det gjør også anlegget i Tønsberg, og det skal gjøres produksjonsjusteringer ved flere andre anlegg. Ifølge konserntillitsvalgt Tor Arne Johansen er det totalt 178 personer som mister jobben de har i dag.

 – Å legge ned arbeidsplasser er aldri lett. Samtidig kan vi ikke skjerme oss fra den tøffe virkeligheten hvor salget av den hvite melka i Tine har gått ned med nesten 40 prosent de siste 10 årene. Kombinert med en betydelig import og en sterk konkurranse må vi være vårt ansvar bevisst å bygge Tines anleggsstruktur for fremtida, sier styreleder Marit Haugen i pressemeldingen.