– I år er det potetkrise i hele Europa. Det er derfor ikke noe særegent for Norge. Hadde noen sagt for tre år siden at det hadde blitt for lite poteter i Europa i år, hadde ingen trodd det. Men det er altså tilfelle.

Dette forteller Knut Salve Lunden til Adressa. Vi treffer ham og sønnen John Gaute Lunden og Knut Ove Seland i potetåkeren ved Laugevoldveien. Her holder også John Gautes bror, Ole Lunden, på med å sette poteter denne dagen. Men ting har ikke gått slik de hadde håpet denne våren.

Gullet: Det er slike poteter som er så viktige å få i jorda, men i år har potetbøndene i Grimstad slitt fordi det har vært for dårlig vær. Foto: Kjetil Karlsen

– For sent ute

– Vi er for så vidt i rute med noe, men vi er for sent ute med å få satt store mengder med poteter. Det har regnvær og bløtt jordsmonn sørget for, sier John Gaute Lunden.

Det er han som driver potetproduksjonen i familien nå sammen med broren Ole. Faren, som drev dette tidligere, er mer «løpegutt» for dem nå. Han jobber egentlig som kulturansvarlig for norske tidligpotetprodusenter i Gartnerhallen, og er tillitsvalgt i hele Norge for dem som produserer tidligpoteter.

Potetkrise: I år har det ikke gått helt veien for John Gaute Lunden (t.v.) og pappa Knut Salve Lunden. De er nå rundt tre uker for sent ute i forhold til oppsatt plan på å få satt ut årets poteter. Og i Europa er det potetkrise i år. Foto: Kjetil Karlsen

– Hvor mye forsinket er dere i henhold til oppsatt plan?

– Vi er nesten tre uker for sent ute, sier han.

Det fører til at når de først kan jobbe, kommer de til å få mye mer å gjøre på mye kortere tid. For det er fortsatt like mange poteter som skal i jorda. Det kan også bli lange dager på dem.

Da Adressa besøkte dem mandag hadde de vært på jobb siden klokka 05.00 på morgenen. Dette for å rekke å sette ut så mye poteter som mulig og dekke dem med plast før regnet igjen skulle komme senere på dagen.

Mye poteter: John Gate Lunden og pappa Knut Salve Lunden har mange poteter de skal få satt ut i jorda, og mandag fikk de satt ut rundt 15 mål på jordet i Laugevoldveien. Foto: Kjetil Karlsen

– Kundene må vente

– En annen følge av dette er at kundene må vente mye lenger på å få nye poteter i butikkene. Helst skulle vi ha vært klare til å ta opp de første potetene rundt 5.–10. juni. For å få det til må vi sette potetene så tidlig som mulig siden det tar to måneder å få dem ferdige. For å kunne ta dette igjen er vi nå derfor avhengige av sol og varme fremover. Får vi det, kan vi ta igjen mye av det tapte. Men fortsetter det dårlige og kalde været, kommer vi for sent ut. Vi har avtale med dem som skal kjøpe poteter av oss om å levere dem i uke 23, sier Knut Salve.

Det vil si mandag 3. juni.

– Og hvis ikke dere klarer å levere det dere skal, må de som skal kjøpe av dere gå til utlandet da?

Må på: Og så må plasten på for å få den nødvendige varmen opp for potetene. Foto: Kjetil Karlsen

Potetmangel i hele Europa

– I år er problemet at de ikke vet hvor de skal få tak i poteter hen. Det er nemlig mangel på poteter over hele Europa. Det er det som er den store utfordringen i år, sier han.

– Hvorfor er det slik?

– Det er på grunn av mye regn og flom i fjor høst både i Norge og i Europa. Dermed er det lite poteter å få tak i i utlandet også i år. At land som Danmark, Tyskland og Nederland nå mangler poteter, er helt uvanlig. Jeg vet at Coop og Bama nå handler det lille som er av poteter i England og Frankrike, og så kommer nypotetene denne uka her, sier han videre.

Mye: Det blir brukt mye plast til potetene. Foto: Kjetil Karlsen

– Potetkrise

– Men det du sier er egentlig at det er potetkrise i år?

– Ja, det er det det er. Og ikke bare i Grimstad og Norge, men over hele Europa. Jeg vet ikke hvor store volumer det er snakk om, men det er jo kjempestore kvanta. Fra nå og fram til juni skulle vi egentlig ha hatt fjorårets poteter til salgs i butikkene, men de ble det jo tomt for etter påske. Det er det som er utfordringen, sier Knut Salve Lunden.

– Hva sier Bama til dette da?

– De er jo fortvilet. Norske produsenter er fortvilet. Men de som fikk ødelagt avlingene sine i fjor, er jo de som lider aller mest. De fikk jo ikke noen inntekt i forhold til det de skulle hatt, sier han.

Ikke lett: Det er ikke lett å være potetbonde i Grimstad om dagen. John Gate Lunden, Knut Salve Lunden og Knut Ove Seland har en liten pust i bakken etter å ha vært på jobb siden klokka fem mandag morgen. Foto: Kjetil Karlsen

Må være optimistiske

Han sier også at selv om bøndene i Europa led med alt regnet i fjor, hadde ikke de lokale potetbøndene noen problemer i fjor som følge av regnet. De var nemlig ferdig med sesongen da regnet kom utover høsten.

– Behovet for poteter er enormt, og vi liker derfor ikke å ha kommet til 15. april og bare være ferdig med å få halvparten av potetene under plast. Vi skulle vanligvis vært ferdige på denne tiden, men vi har ikke så mye annet valg enn å være optimistiske. Nå har vi fått satt 15 mål med poteter i dag, så får vi bare fortsette i morgen. Dersom vi er heldige, kan vi bli ferdige med plastproduksjonen denne uka her. Dersom vi i tillegg får sol og varme fremover, kan det gå veldig greit, sier Knut Salve Lunden til slutt.

Potetkrise: Knut Salve Lunden forteller at det er potetkrise i hele Europa nå. Foto: Kjetil Karlsen