Det var tidligere mandag det ble klart at en feil hos Visma har ført til at bekymringsmeldinger til barnevernet har forsvunnet. Det skjedde etter at Bergen kommune hadde avdekket alvorlige, tekniske feil som gjelder overføring av bekymringsmeldinger mellom leverandørsystemet Visma Familia og Nasjonal portal for bekymringsmeldinger.

Reagerer sterkt

– Svakheten har medført risiko for at bekymringsmeldinger sendt gjennom portalen i noen tilfeller ikke registreres i Familia, og dermed ikke fanges opp av den kommunale barnevernstjenesten, heter det i en pressemelding fra Visma, skriver NTB mandag.

Visma forteller at denne svakheten har eksistert i systemet siden integrasjonen mellom de to systemene skjedde i 2020.

Barneombud Inga Bejer Engh reagerer på det som nå er avdekket.

– Dette er ekstremt alvorlig. Bekymringsmelding sendes når noen er bekymret for omsorgen barna får, slik som vold eller alvorlig omsorgssvikt. Det er derfor stor risiko for at barn som lever i uholdbare situasjoner ikke er fanget opp og gitt nødvendig hjelp, sier Engh til NTB.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har mandag bedt Bufdir om en fullstendig rapport om saken.

Mange berørte

Det er en lang rekke byer og kommuner i hele landet som er rammet av feilen. Det samme er flere kommuner på Sørlandet. I Kristiansand har 12 bekymringsmeldinger forsvunnet, mens det i Birkenes har forsvunnet to og i Lillesand én. Åmli kommune er også rammet av feilen, opplyser kommunen selv mandag.

Ifølge Agderposten skal ikke Arendal kommune være rammet av denne feilen, og det skal heller ikke Grimstad være.

– Grimstad ikke berørt

– Grimstad kommune er ikke berørt av feilene i den nasjonale meldingsportalen for bekymringsmeldinger, skriver kommunen selv på sine egen nettsider mandag ettermiddag. De har fått dette bekreftet av IKT Agder.

De skriver også at IKT Agder, som leverer drift av IKT-tjenester og rådgivning blant annet til Grimstad kommune, iverksatte strakstiltak for å finne ut om dette også gjaldt noen av deres eierkommuner. Det de fant var at bare én av deres kommuner var berørt, nemlig Åmli.

– Det skal gjelde en bekymringsmelding som ble sendt høsten 2022, skriver Grimstad kommune.

Visma beklager mandag det som har blitt avdekket.