Totalt foreslår partiet å øke skatter og avgifter med 15,2 milliarder kroner mer enn regjeringen neste år i sitt alternative statsbudsjett.

– De økonomiske ulikhetene i Norge er store og har økt de siste årene og tiårene. Det er særlig de aller rikeste som tjener enda mer og betaler enda mindre skatt enn vi lenge har trodd, skriver partiet i budsjettet.

Endre eiendomsskatten

I sitt forslag går SV inn for å endre inntektsskatten og utbytteskatten. De som tjener mindre enn 800.000 kroner, skal få mindre skatt neste år, mens de som har en inntekt på over 1 million vil få «betydelige» økninger i skatten.

– Åtte av ti får skattekutt med SVs skatteopplegg, sa finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski under framleggelsen av budsjettet.

Partiet vil også øke formuesskatten og vil innføre det de kaller en ekstra høy skatt på formuer over 100 millioner kroner.

Øke trygdene

De økte skatteinntektene brukes blant annet på tiltak for å bøte på dyrtiden. Flere velferdsytelser styrkes i budsjettforslaget.

Blant annet økes minstesatsen for uføretrygdede, minstesatsen for AAP-mottakere, og minstepensjonen.

SV går også inn for økt studiestøtte, økt barnetrygd for barn over 6 år, gratis halvdagsplass på SFO for 3. trinn og mer penger til tannhelse.