På øvelse «Barfot» var det HVU-ere ifra Agder og Rogaland, som tilhører distriktet HV08. Grimstad stilte med tre ungdommer, som fra torsdag til søndag, gikk flere kilometer. Samtidig har de blitt bedre på samarbeid. Følgebefal for gjengen fra Grimstad, fenrik Einar Friis, skulle gjerne ønske seg at flere ungdommer blir med. Gutter og jenter er velkommen til å begynne i HVU, som gir en unik mulighet til å forberede seg på eventuelle førstegangstjeneste.

Mobilfritt

– Dette er det eneste hundre prosent gratis fritidstilbudet i landet, hvor alt utstyr blir utlevert. Foreldre vil ikke ha ekstrautgifter ved innkjøp av tilleggsutstyr som drakter, sko osv., understreker HVU-leder Einar Friis, som mener at fordelene med å bli en del av HVU, er veldig mange.

– Ungdommen lærer seg blant annet struktur, disiplin, konsentrasjon og det å håndtere utfordringer. De lærer lagfølelse ved å måtte arbeide sammen mot et felles mål, lederansvar, førstehjelp, samband, vintertjeneste, skyting, kart og kompass, sier Friis, er imponert over motivasjon og gjennomføringsevnen ungdommen har.

– Vi lever i et samfunn som er styrt av teknologi og mobiltelefoner. Under øvelsen får de verken muligheten til å game eller bruke mobiltelefonen sin. Den blir låst ned i en stålkasse ved starten av øvelsen, sier Friis, og innrømmer at han også hadde tenkt mye på hvordan dette ville bli før helgens øvelse.

Mil etter mil

– Jeg var selvsagt spent på hvordan det ville gå når ungdommen ikke fikk ha egen mobil tilgjengelig flere dager på rad. Men tilbakemeldingene var entydig positive. De synes det var deilig. I den spente situasjonen som Norge er i nå, er det viktigere enn noen gang at ungdommen lærer å bli robuste og kunne håndtere utfordringer. Guttene og jentene må ha fylt 16 år for å delta i HVU, forteller fenriken.

Om de sang Jahn Jahn Teigens klassiker «Mil etter mil» under utmarsjene, sier ikke Friis noe om. Men selv om ungdommen måtte gå flere mil i terreng på disse dagene, smilte de allikevel da søndagen kom. - Med både ryggsekk, oppakning, oppgaver å løse underveis og med vannblemmer på beina, gledet de seg allerede til neste øvelse. Da håper jeg vi kan stille med enda flere ungdommer fra Grimstad, oppsummerer fenrik Einar Friis fra Heimevernet.

– Jeg angrer overhode ikke på å ha vært med i Heimevernsungdommen. Jeg har lært utrolig mye som jeg har tatt videre med meg inn i voksenlivet, skyter samboeren til fenriken, FrPs leder av oppvekst og utdanningsutvalget, Lene Langemyr (FrP), inn fra sidelinjen. Hun har selv vært i HVU og vil sterkt anbefale ungdommer til å prøve dette.