– Det var varslet at denne søndagen kunne gå lavt i pris, så det er ikke noen overraskelse for oss analytikere. Værvarselet tilsa at dette kunne skje, og det har mye med prissmitte fra kontinentet å gjøre, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til E24.

Søndag får deler av Sør-Norge minuspriser på strøm i hele åtte timer. Det viser ferske tall fra strømbørsen Nord Pool, hvor strømprisene settes dagen i forveien. Ifølge bransjebladet Europower er dette den billigste aprildagen på tre år.

I prisområdet rundt Oslo og prisområdet lengst sør i landet havner timeprisen ned i minus 12 øre kilowattimen på det laveste søndag. Helt fra klokken 9 til klokken 17 er det minuspris på strøm i disse to prisområdene.

Men selv om kraftprisen går i minus, så blir det ikke gratis strøm. For på strømregningen betaler du nettleie, avgifter og påslag til strømselskapet i tillegg til selve kraftprisen.

Dette blir snittet for døgnprisene søndag, ifølge Nord Pool:

  • Østlandet (NO1): 13 øre kilowattimen

  • Sør- og Sørvest (NO2): 13 øre kilowattimen

  • Midt-Norge: (NO3): 38 øre kilowattimen

  • Nord-Norge (NO4): 31 øre kilowattimen

  • Vestlandet (NO5): 49 øre kilowattimen

Lilleholt forklarer hvorfor prisene går i minus søndag:

– Det begynner helt nede i Spania og Frankrike. De har lave priser med overskudd av både vind og sol. Midt på dagen får du ganske høy solinnstråling, sier Lilleholt.

– Samtidig har du overskuddsproduksjon i Nord-Tyskland, og det er ikke kapasitet til å sende all kraften sørover, og da presser de så mye de kan inn i det nordiske systemet. Hvis vind og sol og uregulert vannkraft da er nok til å dekke forbruket i Norden så senker det prisene mye, sier han.