«Å la julefreden senke seg» er det nok mange som ser fram til i desember. Men, hvis du ikke er særlig begeistret for julefred, kan du alltids legge en demper på koselige sosiale interaksjoner ved å stille spørsmålet «hvilken julebrus er egentlig best?». For det er ikke bare smaken julebrusen skal dømmes ut ifra. Både farge og geografisk opphav tas med i bedømmelsen hos engasjerte julebrusentusiaster.

Heldigvis ser vi ut til å nærme oss fasiten. Grimstad Brusfabrikk, med Ida Konradsen i spissen, har i tradisjon tro fylt opp de grønne flaskene med smakfulle lokale dråper. Og tar vi utgangspunkt i resultatet fra Dagens Næringslivs store julebrustest, så kommer den beste julebrusen fra Grimstad.

Fornøyd: Ida Konradsen viser fram årets flaske julebrus. Hun forteller at det alltid er stas å klatre til topps, og at det er ekstra moro at vinanmelder Merete Bø har trillet terning på brusen hennes. Foto: Fredrik Bjørklund

Vil være best

I testen var det kun 2 av 70 typer julebrus som kunne klatre helt opp og sikre full pott hos dommerpanelet.

– Hvert år setter vi oss mål om å lage den aller beste julebrusen, og vi er veldig glade for at den har falt i smak hos andre i år også. Å komme best ut i test av 70 ulike varianter er moro, og det henger litt ekstra høyt når Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø sitter i panelet, forteller en fornøyd Ida Konradsen.

Satser på gode råvarer

– Brusen dere produserte i fjor gikk til topps, og det gikk likedan i år. Hvordan lager man en så populær brus?

– Jeg tror valget av gode råvarer er viktig, og i år har vi hentet solbær fra Mølstad Gård utenfor Hamar. Da vi fikk smake på den økologiske solbærjuicen ble vi raskt overbevist om at disse bærene kom til å gjøre det godt i årets brus. Så handler det litt om blandingen, man må trekke ut alle smaker, og passe på at ingen overdøver hverandre, forteller hun.

– Før brusen blir produsert smaker vi på blandingen i glass. Så ganges mengden opp utallige ganger før vi lager en batch på 7.000 liter. Det er alltid knyttet litt nerver til resultatet som havner på flaske, for når vannet først er helt i kan man ikke ta det ut igjen. Bommer man på blandingen og smaken blir dårlig, sitter man plutselig igjen med tusenvis av liter med dårlig brus, sier Konradsen.

Årets brus: Slik ser årets utgave av Grimstad Julebrus ut. Solbær fra Hamar, Sicilianske bergamott, stjerneanis, ingefær og appelsinskall er formelen bak årets suksess. Foto: Fredrik Bjørklund

Helt til topps

«Konsentrert duft av solbær og bergamott. Bærpreget og syrefrisk og konsentrert, nesten litt bitter smak. Ikke spesielt barnevennlig, men et ærlig alternativ til rødvin.» Ble dommen hos Dagens Næringsliv, samt 10 av 10 poeng.

Ikke uten dramatikk

At det blir dramatikk rundt brusproduksjonen begynner også å bli en tradisjon. I fjor skapte et forsinket parti med bergamott fra Sicilia og solbær som smeltet under transport spenning på brusfabrikken før produksjon. I år kom ekstremværet Hans.

– Mølstad gård ble rammet av uværet Hans i sommer, men heldigvis hadde de satt av 1000 liter solbærjuice klare til oss før stormen kom og tok bærene, forteller Konradsen.

– Så har vi planlagt litt bedre i år enn vi har gjort tidligere. I fjor ble julebrusen utsolgt på tre uker, så i år produserte vi dobbelt så mye. Men det begynner allerede å minke, vi har solgt 16.000 liter og har bare 1000 liter igjen, avslutter Konradsen.

Andre nevneverdige resultater

Arendals julebrus 6/10

Arendals julebrus sukkerfri 4/10

CB julebrus 2/10

CB julebrus lett 3/10