Hovedinnholdet i Skrettings tale, som du kan lese lengre nede i saken, var at vi må alle takke for alt som disse menn fra Landvik gav landet gjennom sin innsats under andre verdenskrig.

En innsats i krigsårene 1940 til 1945, som endte med at de mistet livet, for å bidra til å skape fred, frihet og demokrati i Norge. Ordføreren understreket også i sin tale at ytringsfriheten er viktig.

Dette er ordfører Beate Skrettings tale:

Kjære alle sammen – gratulerer med dagen!

I dag feirer vi vår frihet og vår fred i Norge. Vi feirer det med stolthet og glede – og jeg vil benytte anledningen til å takke alle som bidrar til at dette blir en festdag.

Og sentralt i feiringen står flagget vårt, symbolet på alt vi er og alt vi står for. Og vi har tradisjon får markeringer som dette ved minnesmerker som har betydning for oss og som hedrer mennesker som har bidratt til at vi har et fritt og selvstendig Norge.

Nå står vi samlet ved dette ærverdige minnesmerket for å hedre og minnes de modige mennene som betalte den høyeste prisen i kampen for frihet. Deres modige offer tillater oss alle å feire denne dagen. Vi er heldige som kan samles her og oppleve friheten som mange andre land ikke kan.

Vi ser det det også i vårt Europa i dag at freden kan være skjør og at krigens grusomheter kan ramme brutalt og uventet. Frihet, demokrati og tilhørighet er dyrebare verdier som vi skal verne om og videreføre til kommende generasjoner. La og huske på det på en dag som denne.

La oss også minnes om at ytringsfriheten ikke er noe selvfølge i dag. Det er heller ikke en selvfølge at vi kan utøve vår religionsfrihet uten frykt for fengsling eller forfølgelse. La oss feire verdiene våre, som er nedfelt i vår grunnlov og som utgjør en viktig del av vår identitet.

I dag, på 17- mai, vil jeg gratulere dere alle med Grunnlovsdagen og hylle og hedre disse modige mennene som har fått sine navn risset inn i historien bak meg. Vi er takknemlige for alt vi har på grunn av dem som ga sitt liv for vår frihet.

Og jeg vil nå lese opp navnene som står på denne minnesteinen:

Arnold Neset, Henry Terkelsen, Einar Conrad Terkelsen, Severin Severinsen, Helge Arnevik, Sverre Beisland og Gunnar Thomson.

Vi lyser fred over deres minne og hedrer dem og alle som kjemper for frihet, fred og rettferdighet.

La oss ikke glemme å stå opp for disse verdiene. Sammen kan vi bygge et samfunn preget av solidaritet, respekt og inkludering - verdier som vil ære deres minne og sikre at deres offer ikke var forgjeves.

Takk, og gratulerer med dagen!