I løpet av torsdag sank temperaturen ned til rundt to plussgrader, og både regn- og haglbyger har gjort byen kald og våt.

I Storgaten treffer vi Randi Gran, som har vært på butikken for å handle og er på vei hjem for å komme seg inn fra det hustrige høstværet.

– Hva synes du om at meteorologene sier det kan komme både sludd og snø?

– Vi må jo bare være forberedt på det, men det blir gøy for barna når snøen kommer, sier hun og legger til:

– Nå er det både kaldt og vått. Jeg måtte ut for å kjøpe meg et brød, men nå skal jeg inn i varmen igjen og kose med med lunsj og en kopp kaffe.

Blåser opp

Fra og med torsdag er det kuling langs kysten, og noen steder enda sterkere vind.

– Det blir mye vind i mange dager fremover, nesten ut helgen. Det blir enda litt heftigere fra fredag kveld til lørdag morgen. Du kan ha vindkast oppunder 30 meter i sekundet og god stiv kuling og liten storm langs kysten, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl til Adressa torsdag morgen.

Torsdag formiddag er det sendt ut to farevarsler med gul farge for vårt distrikt. Det ene er for kuling langs kysten, og det andre er for kraftige vindkast. Det er i tillegg sendt ut farevarsel for snø fredag, men langs kysten er nedbøren ventet som regn eller sludd.

Kuling: Vinden sliter godt i installasjonene på Syden-området på Gundersholmen. Foto: Martin Haugen

Advarer bilister

Like over klokken 12 torsdag kom politiet med følgende melding:

– Politiet oppfordrer bilister til å ha ekstra oppmerksomhet utover dagen. Det begynner og komme meldinger om trær som faller over vei, og dette kan komme brått på. Avpass farten, spesielt på mindre og uoversiktlige strekninger.

Storgaten: Lite folk i sentrum torsdag. Mange foretrekker nok å holde seg innendørs i det sure været. Foto: Beate H. Mikkelsen

Verst langs kysten

Det er langs kysten det blåser mest, men det kan være vindkast på 20 meter i sekunder også inn i landet. Vinden skal roe seg i løpet av helgen.

– Det minker litt utover lørdag og det blir adskillig mindre på søndag, men det blir ikke helt vindstille da heller. Det blir stiv kuling utover søndagen også, sier Wahl.

Farevarsler: Kraftig vind i byen torsdag. Foto: Beate H. Mikkelsen

Regn og sludd

Værutsiktene tyder også på mange dager med nedbør. Det ventes lett nedbør torsdag og fredag, og så litt mer lørdag og søndag. Langs kysten er det snakk om regn, men man skal ikke langt inn i landet før det kan komme nedbør i fastere form.

– Man må være forberedt på at det kan komme snø om man skal kjøre litt inn i landet. Det er ganske lav snøgrense. Det kan komme nedbør som snø eller sludd litt opp i høyden. Det er nok en del som får første snøfallet, så det kan være greit å være obs på det med vinterdekk om man skal inn i landet, sier Wahl.

Sjø: Det var kraftig vind og skumhvite bølgetopper i Smørsund torsdag.  Foto: Martin Haugen

Løse gjenstander bør sikres

Det meldes i skrivende stund regn hver dag kommende uke.

– På grunn av vinden blir det liggende en del nedbør langs kysten. Det blir mye vind og regn, og sludd og snø hvis man kommer litt i høyden. Det blir litt ufyselig og skikkelig høstvær, sier Wahl.

Hun har en klar oppfordring.

– Det er første runde med skikkelig mye vind, så nå bør alt være ryddet bort, fortøyd og sikret. Særlig ytterst på kysten vil det blåse mye. Synes du det blåser mye nå, vil det blåse mye mer fredag kveld og natt til lørdag, sier meteorologen.