Onsdag kveld satt Pål Schmidt i hytta si i Marivoldveien og så på TV. Da han løftet blikket, fikk han øye på noe rart utenfor vinduet sitt. To lysende øyne stirret tilbake på han gjennom ruta. En stor elgku sto i hagen og betraktet ham.

– Selv om jeg sto på verandaen og så ned på den, var jeg nesten litt redd for at den skulle hoppe opp mot meg, sier han.

Aldri sett før

Pål Schmidt er opprinnelig fra Oslo, men har hatt hytte i Grimstad i godt over 60 år. Etter han ble pensjonist har han tilbrakt mye tid på hytta, og er nokså vant til å se dyr i hagen sin.

– I mine 66 år her ute har jeg sett mange ville dyr, både mår, mink, grevling og masser av rådyr og hjort, men en elg det har jeg aldri sett her ute før!

Etter å ha fått en nærmere titt på dyret, ringte han søsteren og fetteren, som bor rett ved siden av ham. De fortet seg ut for å få en titt på elgen.

– Selv om den virket veldig tam, var jeg glad for at jeg sto i høyden. Det er jo svære dyr, og det er jo ikke noe du ønsker å støte på, sier Schmidt.

Elgen holdt seg rolig og virket ganske tam Foto: privat

Bedagelig tempo

Han forteller at han har møtt på elg et par ganger tidligere i livet, men aldri på den måten.

En gang møtte han på en elgku og kalven hennes. Han sier at den virket mer aggressiv enn den som vandret inn i hagen hans onsdag kveld, ettersom den så på han helt rolig før den gikk i et bedagelig tempo mot Marivold Camping.

– Det skal mye til å true et så stort dyr, så det beste er nok å holde seg rolig, sier han avslutningsvis.

Strevde med å komme seg opp

Også ute på hytta til Ovlla Mathias Solli Gaup hadde en elg vist seg. Han forteller at da han sto å lagde frokost på kjøkkenet ser han i sidesynet noe som kommer svømmende i sundet rett foran hytta.

– Da jeg skjønte hva det var så løp jeg for å vekke hele familien, sier han.

De bestemte seg for å observere elgen fra inne i hytta, ettersom de ikke ville skremme den. Etter hvert gikk den opp på land over sundet foran hytta.

– Den sto der en stund, og den så litt forvirret ut som om den ikke helt visste hva den skulle gjøre, forteller Solli Gaup.

Videre forteller han at elgen gikk uti vannet igjen, og la på svøm over til Håøya. Der skal den ha strevet litt med å komme seg i land, men klarte det til slutt, før den forsvant inn på øya.

– Jeg ringte bestefaren min for å fortelle hva som hadde skjedd, han vokse jo opp her. Han sa at han aldri har hørt om elger her ute og at det var merkelig, sier Solli Gaup.