Lesernes mening: I år «feirer» jeg 20 år som folkevalgt for FrP. Det har fått meg til å reflektere og tenke over endringene i samfunnet, men ikke minst det å være folkevalgt fra da til nå. Mye har endret seg, noen vil hevde til det bedre og noen til det verre.

Da jeg først ble formann i Tromsø FpU, var VGs overskrift på førstesiden: «Se, en mørkhudet FrP-leder».

Hadde VG skrevet det i dag, så hadde de mest sannsynlig blitt klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU).

Dette er bare ett område hvor vårt samfunn har endret seg mye. Det er blitt mer mangfoldig og sammensatt. Det er mye godt ved det, men det fører også med seg konflikter.

Samspill: Varaordfører og Frp-politiker Lene Langemyr sier det er viktig å ha en god tone med andre politikere. Her med Vilde Haavik Tønnessen i Grimstad Venstre. Foto: Arkiv/Beate H. Mikkelsen

Ytringsfrihet

Årets Ibsen- og Hamsundager hadde nettopp ytringsfrihet som åpningstema. Ytringsfriheten er noe av det viktigste vi har, men litt etter litt kan man se at den blir utfordret og kanskje tatt fra oss.

Det har vi mange eksempler på i dagens samfunn. Blant annet sensitivtetslesing og redigering av litteratur som har innhold og formuleringer som i dag oppleves som «krenkende».

Vi står overfor mange flere ideologiske veiskiller nå i 2023 enn i 2003.

Det er viktigere enn noen gang å hegne om våre verdier.

Sosiale medier

En annen ting som har endret seg siden jeg startet som folkevalgt, er sosiale medier. Det fantes ikke den gang.

I de senere årene er det blitt mye fokus på at flere mener at det har blitt hardere retorikk i politikken. Min oppfatning er ikke nødvendigvis at den har blitt hardere, men før var det annerledes.

I dag blir ofte kommentarer i sosiale medier skrevet uten filter i frustrasjon og impulsivt. Tidligere gikk det så seint at man kanskje rakk å tenke seg om, da man måtte sende leserbrev til avisa. De fleste hadde fått tid til å roe seg før de hadde kommet frem til postkassa.

Historiske: Grimstad fikk for første gang kvinnelig ordfører og varaordfører etter forrige valg. Beate Skretting (H) og Lene Langemyr (FrP) har styrt skuta de siste fire årene. Foto: Arkiv/Grimstad kommune

Hets for 20 år

Det var faktisk også politikerhets og trusler for 20 år siden. Det har jeg selv opplevd gjennom mail, brev og kommentarer på gata. Det var den gangen man greit kunne opprette mailadresse i «fremmede navn».

Men i dag når vi har sosiale medier, er mye blitt mer gjennomsiktig. Det er ikke så veldig mange år siden vi opplevde at kommentarfelter i aviser kunne gjøres anonymt, mens nå er det påkrevd å stå frem med fullt navn og avisene selv modererer. Det er bra!

Likevel har min oppfatning også vært at det krever mer pågangsmot å gå inn i politikken i dag enn da jeg startet. Man må ikke ta ting personlig, man tåle å stå i stormene når de kommer. De stormene kan være hardere nå enn tidligere. Det har jeg full forståelse for kan være utfordrende for nye folkevalgte.

Vi i Grimstad har FrP vært opptatt av å ivareta alle nye representanter og varaer som møter for første gang i utvalg eller kommunestyret, uavhengig av parti. Alle må få en sjanse.

Veteran: I år har Lene Langemyr 20-årsjubileum som politiker. Foto: Arkiv/Baard Larsen

Politiske utfordringer

Er det en trussel for demokratiet at sosiale medier er blitt en del av vår hverdag? Det spørsmålet har jeg stilt meg flere ganger. De politiske utfordringene har også endret seg. For eksempel hadde vi ikke eldrebølgen for to tiår siden. Men det var mye snakk om at den skulle komme. Nå står vi plutselig midt oppi den. Den kommer som «julekvelden på kjerringa»

Det kommer nye utfordringer fremover, og da må vi rigge oss for dette - tidlig. Først da vil en kommune ha mye mer stabil og forutsigbar økonomi enn om man må «hasteinvestere», fordi politikerne har prioritert kortsiktige og ikke langsiktige løsninger. Nå har jeg deltatt i politikken fra nord til sør i landet.

Men uansett hvor man bor, er det en ting som aldri vil endre seg. Alle innbyggere har behov for ombudspersoner, alle innbyggere har behov for å bli sett og hørt.

Historisk: Langemyr skrev historie da hun ble tillitsvalgt i Forsvaret. Hun ble også første med en annerledes etnisk bakgrunn, som ble leder i Tromsø FpU. Foto: Arkiv/Privat

Blir hørt

For FrP er ingen sak for stor eller for liten. Det er ikke alltid innbyggerne får det svaret de ønsker seg, men de får et svar og de blir hørt. FrP lytter til dem. Hvilke parti de stemmer, spiller ingen rolle. De er innbyggere i Grimstad, og da er vi ombud.

Jeg har selv fått telefoner fra innbyggere som er medlem og sympatisører fra andre partier. Min og FrP sin rolle som ombudspersoner handler nemlig om å ta vare på og hjelpe alle innbyggerne med sakene sine, noe jeg har fått inn med teskje fra partiet, helt siden jeg meldte meg inn for 23 år siden. Det ønsker vi i Grimstad FrP å fortsette med, også i de neste fire årene.

Mye endrer seg med tiden, men en ting endrer seg aldri. Nemlig at FrP alltid vil sette enkeltmennesket før systemet.

Lene Langemyr

Varaordfører, FrP