Dette melder daglig leder for 110-sentralen på Agder, Rune Vårdal Paulsen, i en pressemelding som er sendt ut på vegne av brannsjefene i Agder. Og varabrannsjef Eirik Evensen i Grimstad brann- og redning presiserer at forbudet også gjelder på St. Hans.

Forskriften forbyr også bruk av ild i innmark, inkludert faste, godkjente bålplasser. Derfor er den midlertidige forskriften strengere enn det generelle bålforbudet som inntrer hvert år over hele landet 15. april – 15. september.

Bøter: Du kan få bot eller havne i fengsel, om forskriften brytes. Foto: Arkiv/Baard Larsen

Forbud

– Skogbrannfaren er høy over store deler av Sør-Norge og det er ikke ventet nedbør den nærmeste tiden. For at skogbrannfaren skal bli mindre vil det være nødvendig med mye nedbør over tid. Dette er bakgrunnen for at brannvesenene i Agder nå nedlegger forbud mot bruk av ild både i innmark og utmark, står det i pressemeldingen.

I følge den midlertidige forskriften er det nå forbudt å gjøre opp ild som å brenne bål, bruke grill, stormkjøkken, andre kokeapparater, bålpanner og annen brenning med fast brensel (ved, kull, briketter, gress, grener ol.) i skog og annen utmark eller så nær at ild lett kan spres videre i terrenget, samt innmarksområder.

– Som innmark regnes i denne forskrift hustomt, dyrket mark, engslått og kulturbeite samt liknende område hvor allmenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker. Dette innebærer at det nå ikke blir tillatt å bruke faste og godkjente bålplasser i våre kommuner. Godkjente bålplasser, enten privat eller offentlig, kan ikke brukes i perioden forskriften gjelder, påpeker Vårdal Paulsen.

Krevende: Om en kratt- eller gressbrann utvikler seg til å bli en skogbrann, binder dette opp store ressurser for nødetatene. Foto: Arkiv/Kjetil Karlsen

Skoler og barnehager

Brannvesenets 110-sentral minner om at den som forsettlig eller uaktsomt overtrer forskriften, straffes med bot eller fengsel, jf. brann og eksplosjonsvernloven § 42.

Brannvesenet mottar mange henvendelser fra skoler og barnehager som ønsker å tenne bål eller bruke grill på tur. Det vil ikke være mulig i henhold til vedtatt forskrift og vi oppfordrer til å finne andre løsninger for å kose seg med mat ute i denne perioden.

– Vi ber også virksomheter som driver med eksempelvis skogdrift, linjearbeid kraft og tele, kantklipping av veinettet, sliping av jernbanelinjer og liknende om å vurdere risikoen for brann og etablere tiltak for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå, anfører 110-sentralens sjef.

110-sjef: Rune Vårdal Paulsen er leder for 110 Agder IKS, som er brannvesenets nødnummer. Foto: pressefoto

Hagegrilling

– Vi presiserer at det fremdeles er lov å grille i opparbeidet hage, og skolegård ansees som «hage». Men som alltid plikter enhver å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann, sier Vårdal Paulsen.

Den midlertidige forskriften varer til 30. juni, eller til skogbrannfaren er vesentlig redusert og brannvesenet gjør dette kjent på hjemmesider, sosiale medier og pressemeldinger. Når den oppheves, vil fortsatt det generelle bålforbudet gjelde. I tillegg til bål, inkluderer dette bruk av engangsgriller, bålpanner og andre grillinnretninger.

– Husk at du alltid, uansett hvor du er og når det er, er ansvarlig når du tenner ild, avslutter han.

Presisering: Varabrannsjef Eirik Evensen påpeker at forbudet også gjelder St. Hans-bål. Her er Evensen avbildet under en øvelse. Foto: Arkiv/Janicke Yttervik

Ikke bygg bål!

Vi er nå inne i en tid hvor skogbrannindeksen viser rødt nivå. Prognosene fremover mot St. Hans-aften viser ingen nedbør og situasjonen vil dermed ytterligere forverres med tanke på brannfare. Brannsjefene i Agder har også i en felles avgjørelse styrket forbudet til også å gjelde innmark (ikke bare skogsmark) og at det må utvises stor varsomhet med utøvelse av brannfarlige aktiviteter, se vedlagt. Gitt prognosene er det sannsynlig at dette blir ytterligere innskjerpet og ikke lettet på i tiden fremover, skriver varabrannsjef Eirik Evensen ved Grimstad brann og redning, i en e-post som er sendt ut.

– Alle dispensasjoner som er gitt er med forbehold om at skogbrannindeksen viser at det er forsvarlig og brenne bål, altså ikke orange eller rødt nivå. Det er etter all sannsynlighet ikke noe som tilsier at dette vil endre seg mot St. Hans. Dette medfører at gitt tillatelse ikke vil være gyldig, står det videre å lese.

– Av denne grunn oppfordres alle til ikke å samle inn til bål og stable sammen dette nå. Faren forbundet ved dette er at hvis bålet er samlet sammen vil noen allikevel sette fyr på dette til tross for at det ikke er lov med de farer dette da medfører. Ta gjerne kontakt ved uklarheter eller annet, avslutter varabrannsjefen.