Det underliggende driftsresultatet for første halvår er på 4 202 millioner kroner, mot 3 339 millioner kroner i fjor. Resultatet etter skatt er imidlertid svekket fra tilsvarende periode i fjor, og endte på 1.111 millioner kroner, en nedgang fra 1.176 millioner kroner i første halvår i fjor.

– Driftsresultatet for det første halvåret som Å Energi er bra, og er et resultat av god innsats fra de ansatte i en krevende integrasjonsfase. Vi har en robusthet og en bredde som er avgjørende dersom vi skal produsere mer fornybar energi, bygge mer nett og utvikle ny industri, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi, i en pressemelding fra selskapet.

Klar til å øke tempoet i fornybar

Konsernet har store ambisjoner om å bidra med mer fornybar energi, og har identifisert prosjekter som i sum vil kunne gi en terawatt time (TWh) mer produksjon frem til 2030.

– Vi etterlyser et skatteregime som både gir lokal verdiskaping og gjør det mulig å igangsette nye, større fornybarprosjekter. Det er vi avhengig av dersom vi skal få det kraftløftet som vi trenger, som vil bidra til å redusere utslipp, gi lavere kraftpriser og legge til rette for nye industrier, sier Syvertsen

– Vi er klare for å skru opp tempoet for å levere på forventningene samfunnet har til oss, men kraftutbygging koster. Som et minimum bør Regjeringen tilbakeføre skattenivået slik det var før energikrisen, inkludert å fjerne høyprisavgiften, sier Syvertsen.

Økte skatter

På grunn av de økte skattene på vannkraft som regjeringen innførte i fjor, får konsernet et lavere resultat etter skatt til tross for et høyere driftsresultat. Det betyr at over 74 prosent av konsernets resultat før skatt går tilbake til samfunnet i form av overskuddsskatt, grunnrenteskatt og høyprisavgift.

– Dersom vi hadde hatt uendrede skattevilkår ville vi hatt over 600 millioner kroner i økt resultat etter skatt, som tilsvarer et kraftverk, sier Syvertsen.

Til sammenligning åpnet konsernet nylig Fennefoss kraftverk utenfor Evje og Hornnes kommune. Kraftverket vil årlig kunne produsere 59 GWh fornybar energi, tilsvarende årsforbruket til rundt 3 000 husstander. Kraftverket kostet rundt 350 millioner kroner.

Gode utsikter

Kraftprisene har gjennom første halvår sunket markant fra de rekordhøye prisene i desember i fjor. Selv om prisene fortsatt er på et høyt nivå, er energisituasjonen kraftig forbedret i forhold til hva den var for ett år siden.

– Vår rolle som kraftselskap er viktig, både i et forsyningsperspektiv, men også i et samfunnsperspektiv. Ekstremværet «Hans» viste, til tross for de store ødeleggelsene, verdien av vannkraftsystemet vi har i Norge og er en påminnelse om hva klimaendringene betyr for samfunnet og oss som vannkraftprodusent, sier Syvertsen.