Sjøfartsmuseet ligger i Hasseldalen i Grimstad, bare en kort rusletur fra Grimstad sentrum. Her har det vært verft og rederivirksomhet i over 150 år.

Seilskip og moderne shipping

Grimstad var en del av det viktigste sjøfartsdistriktet i Norge på 1800-tallet. Store eikeskoger ga grunnlag for seilskipsbygging i stor skala. Skipsbyggingen og skipsfarten påvirket samfunnene langs hele sørlandskysten.

På museet finner du historien om hvordan seilskipene ble bygd, hva mannskapet brukte tiden ombord til, hvordan sjøfolkene mestret havet, og om sjøfart i krig og ufred.

Verdensarv i praksis

I sommer kan museet også tilby en unik mulighet til å oppleve verdensarv i praksis. I løpet av sommerferien skal Johannes og Torfinn Gjeruldsen bygge en tradisjonell sørlandsk trebåt utenfor museet. Disse er to av veldig få som fortsatt klinkbygger trebåter.

Klinkbygging er en to tusen år gammel tradisjon i Norge. I 2021 ble den tatt inn på UNESCOs verdensarvliste for immateriell kulturarv. Gjennom sommeren er publikum velkomne til å ta turen innom, lære om klinkbygging og følge fremgangen til båten som skal stå ferdig i august.

Lære sjømannsknuter

Inne på Sjøfartsmuseet er det tre utstillinger som forteller om regionens sjøfartshistorie fra seilskutetiden til moderne shipping. Her er også en utstilling om krigsseilere og deres kamp for tilværelsen under andre verdenskrig.

Sjøfartsmuseet er et museum for hele familien. Her finner du mange aktiviteter og opplevelser for barn. I museets aktivitetshefte er det mange artige oppgaver. Her blir små og store oppdagere utfordret til å utforske museets utstillinger og opplevelsene som finnes her hvor man blant annet kan:

– bli skipper på de sju hav

– lære sjømannsknuter

  • tolke morsekoder

  • få en ekte sjømannstatovering på armen

  • gå på skattejakt

Du kan få kjøpt enkle forfriskninger som kaffe, kake og is. Her er en egen avdeling med tegnebord og andre aktiviteter for barn. På utsiden av museet er det en brygge hvor museets gjester kan legge til med båt. Bryggen har egen badetrapp og her er publikum velkomne til å ta en avkjølende dukkert i sjøen på deilige sommerdager.

Åpningstider: Hver dag i perioden 25. juni – 13. august – kl. 11–16.

Dømmesmoen: Hagebruksmuseet ligger midt i fine parkomgivelser på Dømmesmoen. Foto: Gerdy

I en vakker park

Norsk hagebruksmuseum ligger på Dømmesmoen i Grimstad – rett i hjertet av Sørlandets vakreste park.

Dømmesmoen er en naturskjønn perle med en stor og velholdt park og et flott turterreng like utenfor Grimstad. Dammen med Gamlebygget og den store hule «Dømmesmoeika» er sentrale midtpunkt i parken.

Tidligere i sommer ble det satt opp tre nye informasjonstavler som forteller om arkeologiske utgravninger og fornminner i parken. Dømmesmoen har altså noe å tilby de fleste, og mange tar turen hit enten de er interessert i blomster og planter, kulturminner eller bare vil rusle rundt i naturskjønne omgivelser.

Utkikkstårnet

Dømmesmoen er det perfekte sted for å finne hvilepulsen blant vakre blomster og planter, men det er også et område som byr på mange opplevelser og aktiviteter for den aktive familie med barn. Her kan man:

  • gjemme seg inni et 500 år gammelt tre

  • klatre til topps i utkikkstårnet

  • utforske kulturminner

  • boltre seg i store grønne områder

  • oppdage parken med en digital natursti eller skattejakt

  • spille parkbingo

  • spise is og vafler

På Hagebruksmuseet fortelles historien om Grimstads hagebruksnæring. Her er blant annet utstillinger om den lokale produksjonen av rabarbravin og konservering av frukt og grønnsaker.

Nytt av året er utstillingen om Statens Gartnerskole. I 1923 åpnet gartnerskolen på Dømmesmoen, og i utstillingen får du et allsidig innblikk i elevkultur, skolens undervisning og ringvirkninger skolen hadde for næringen lokalt.

Publikum og servering: Her er det mye folk utenfor Hagebruksmuseet. Foto: Lillesandfotografen

Sveler og hjemmelaget syltetøy

Museets kafé serverer sveler og vafler med hjemmelaget rabarbrasyltetøy, og her finner du også et aktivitetshefte som blant annet tar barna med på skattejakt i utstillingene.

Om du ønsker å utforske Dømmesmoen nærmere, er det også her i kafeen du kan få utdelt parkbingo eller starte den digitale naturstien som tar deg med på en spennende oppdagelsesferd i parken. For de som liker en utfordring, anbefales den digitale skattejakten! Her kan både store og små kodeknekkere få noe å bryne seg på.

Hagebruksmuseet har også en innholdsrik museumsbutikk som kan friste med alt fra bøker om hagebruk og planter til flotte krukker og lokalt designede ullpledd.

Velkomstsenteret for Raet Nasjonalpark har også fått plass i Norsk Hagebruksmuseum. Her finner du blant annet informasjon om hvorfor Raet Nasjonalpark har fått navn etter et geologisk fenomen og ikke et geografisk navn, og på den interaktive skjermen her kan du lese om og undersøke artsmangfoldet som finners her langs Raet.

Utenfor museet finner du salgsboden «Frøet». Her kan lokale tilbydere selge egenproduserte varer, som planter, husflid og håndverk, gjennom sommeren.

Åpningstider: Hver dag i perioden 25. juni – 20. august – kl. 11–16. Søndager i perioden 27. august – 1. oktober – kl. 11–16.

Omvisning: Her er det omvisning på Ibsenmuseet, i apoteket der Henrik Ibsen var lærling. Foto: Thina Reppen

Ibsen-museet

Ibsen-museet ligger midt i Grimstad sentrum og er en av de største attraksjonene på Sørlandet. Museet ligger i huset hvor en av verdens mest kjente forfattere, Henrik Ibsen, arbeidet og hvor han skrev sitt første skuespill Catilina.

Henrik Ibsen kom til Grimstad som 15-åring, i 1843, for å gå i lære hos byens apoteker. I løpet av de seks intense årene han bodde her, utviklet han seg til å bli apotekerassistent, samfunnskritiker og forfatter. I museet får publikum se det originale apoteket hvor den unge apotekermedhjelper Henrik Ibsen arbeidet og vaktstuen hvor han både bodde og skrev sitt første drama, Catilina.

På Ibsen-museet i Grimstad får du følge Ibsens utvikling gjennom hans ungdomstid i Grimstad, hans vennskap, hans romanser og hans utfordringer. Sammen med en kunnskapsrik omviser blir du med å utforske denne komplekse personligheten som jobbet i apoteket, studerte til eksamen, og etter hvert startet sin litterære karriere.

Museet er kjent for sine gode guider, og hver dag gjennom sommeren kan du bli med på guidede omvisninger her på museet. Et besøk på Ibsen-museet i Grimstad er en av opplevelsene du må få med deg på Sørlandet om sommeren.

Åpningstider: Hver dag i perioden 25. juni-13. august–kl. 11–16 – omvisning hver hele time. Kl. 12 og 15 er omvisningene på engelsk.

Dikterstue: Da Hamsun diktet og mante fram karakterene og handlingene i romanene, trengte han fullstendig ro rundt seg. Det fikk han i Dikterstuen. Foto: Tonje Jakobsen

Knut Hamsuns dikterstue

Tettere på den store forfatteren Knut Hamsun kommer du kanskje ikke? Hver onsdag i sommer inviterer museet til en opplevelse av de sjeldne når du kan bli med på en eksklusiv omvisning i Hamsuns Dikterstue på Nørholm.

Knut Hamsun flyttet inn på herregården Nørholm utenfor Grimstad i 1918. Der tok han i bruk en av husmannsplassene til arbeidssted. Da Hamsun diktet og mante fram karakterene og handlingene i romanene, trengte han fullstendig ro rundt seg. Det fikk han i Dikterstuen. Han kalte det bare for «huset mitt» og her skrev han flere av sine romaner og forfattet brev og avispamfletter.

Historisk: Et historisk bilde innenfra dikterstuen på Nørholm. Foto: Wilse

Dikterstuen var et viktig og etterlengtet fristed når han skulle skrive. På omvisningen fortelles det om hvordan Hamsun brukte Dikterstuen og om hans rikholdige bibliotek som fortsatt står i hyllene her i Dikterstuen.

Åpningstider: Det er omvisninger kl. 11. og 13 hver onsdag fra 28. juni til 9. august. Besøket tar ca. 1-1,5 time. Billett må forhåndskjøpes på gbm.no senest dagen før omvisningen.

Sommerutstilling: I utstillingens første del vil du komme nært inn på familielivet ti lHamsun på Nørholm. Andre del tar for seg rettsprosessen etter 2. verdenskrig. Foto: Grimstad bys mseer

Sommerutstilling i Storgaten 44

Knut Hamsun flyttet med familien til Nørholm herregård utenfor Grimstad i 1918. For å kunne kjøpe stedet opptok han lån i Grimstad sparebank som den gangen holdt til i Storgaten 44. Flere år senere gikk han opp trappene til andre etasje i det samme bygget, tiltalt for å ha skadet landet under andre verdenskrig.

I utstillingens første del vil du komme nært inn på familielivet som Knut og Marie med deres fire barn og hunden Dux levde på Nørholm. Knut Hamsun var dypt engasjert og involvert i gårdsdriftens mange sider, fra grøfting og planting av skog til bygging av hus og hageanlegg. I utstillingen vil du få se protokoll både fra Grimstad meieri som viser leveransene fra Nørholm og fra Eide skole med barnas karakterer. Visste du at Knut Hamsun spilte om penger med sønnene, eller at han skrev tekst til Dyrebeskyttelsens kalender?

Utstillingens andre del går inn i rettsprosessen mot Knut Hamsun i årene etter freden. Her vil du få se gjenstander som knytter seg til erstatningskravet som ble reist mot Knut Hamsun. Rettsforhandlingene foregikk i andre etasje i Storgaten 44. Rettslokalene er en del av utstillingen, og flere møbler fra den tid er utstilt. Hamsuns eget eksemplar av På gjengrodde stier er også utstilt. Det er også bevismaterialet som ble lagt fram under rettssaken. Du vil også kunne lese hele forsvarstalen som Knut Hamsun holdt under forhandlingene.

Åpningstider: Hver dag i perioden 25. juni-13. august kl. 11–16

Vi på museet ønsker dere alle hjertelig velkommen!

Miriam Skår Omland museumsformidler Grimstad bys museer