Konsulent ved frivilligsentralen, Anne Mette Bjørkavåg, har sammen med resten av staben ved Grimstad Frivilligsentral, arrangert «I all verden», siden det er så mange innbyggere fra hele verden, i Grimstad.

– Målet med arrangementene er at vi kan bli bedre kjent med noen av dem som har kommet fra det store utland, og flyttet til Grimstad. Og så får vi jo samtidig møtt så mange fine folk, sier Bjørkavåg.

Avslutning: Frivillig-ildsjelen Anne Mette Bjørkavåg, her under sin tale utenfor Ibsenhuset 17. mai, forteller at det ikke blir flere presentasjoner av land i år. Foto: Arkiv/Baard Larsen

Verden rundt

Det er ikke få land som har blitt representert under foredragsserien. Tidligere har Thailand, Filippinene, Indonesia, Palestina, Syria, Afghanistan, Iran, Kurdistan, Jemen, Kongo, Etiopia, Marokko, Sudan, Eritrea, Ukraina, Polen, Cuba, Colombia, Argentina, Ecuador, Nicaragua og Brasil fått vist seg fram. Denne gang fikk norske tilflyttere, og lokale, høre mer om Romania og Slovakia.

– De frivillige møttes noen ganger for å bli kjent, fortelle om hverandres kulturer og tradisjoner, stiller spørsmål og har hyggelige og inkluderende møter på tvers av opprinnelsessted, forklarer Anne Mette, som benytter anledningen til å skryte av rumenske Ana Mosnegutu.

– Ana har organisert de frivillige og tilrettelagt for at alle skal få bidra. De jobbet til sent på kveld onsdag sammen med frivillige fra Ukraina, Litauen, Slovakia, Tsjekkia og Norge. De som er med her nå er et arbeidsfolk, kan Bjørkavåg fortelle om de som deltok under arrangementet siste torsdag i oktober.

Populært: Nok en gang fant et hundretalls personer veien til ett av "I all verden"-arrangementene. Denne gang sesongens siste. Foto: Privat

Flittige

– Vi kjenner mange rumenere som jobber «natt og dag», og mange av de som er med har egne firmaer og lederjobber. Kokk og pølsemaker Marius Morosanu har laget smaksrike pølser til oss i kveld, Juliana Cspregi Orac, som flere kjenner fra Systuen på Fevik, og restaurantdriver Tania Pusa Visinescu (Symbio Bistro), har alle bidratt på ulikt vis med å vise fram tradisjoner og kultur fra Romania, forklarer konsulenten og prosjektlederen fra Grimstad Frivilligsentral.

– Blant gjestene kom også familier fra Moldova og Tsjekkia, land som hadde vært naturlig å ta med på en kveld som dette. Jeg kjenner på at jeg gjerne skulle ha arrangert flere kulturkvelder da vi på Frivilligsentralen kommer jevnlig i kontakt med enkelt personer fra ulike land som ønsker å dele opplevelser, tradisjoner og kultur fra sitt hjemland, erkjenner grimstadkvinne.

Leder av Frivilligsentralen, Natalia Henpnerova, er selv fra Slovakia og hun deltok som frivillig sammen med familien Gabris (Adam, Henrietta og Matej). Familien kom til Grimstad i juli i år, og har lært seg norsk ved hjelp av språkkurs i hjembyen Bratislava samt via Matej Gabris interesse for norsk historie.

Servering: Roxana og Ana med velkomstbrød. Foto: Jan Erik Løken

Bjørnson

Gabris fortalte at igjennom sin jobb som grafiker har han samarbeidet med norske kunstnere og har derfor laget flere «norske pengesedler» og grafiske trykk av blant annet av Bjørnstjerne Bjørnson som hadde et stort engasjement for de små nasjonenes rett til selvbestemmelse, språk og kultur. Noe som gjør at den norske forfatteren har en stor plass i den slovakiske bevisstheten.

– Denne gangen var det også godt over hundre besøkende og de fremmøtte fikk smake flere ulike retter. Her var det rause porsjoner og bordet bugnet av mat og kaker. Noe av denne maten var gjenkjennelig for de ukrainske gjestene og frivillige som Laryza, Emma, Zoia og Maryana. De har vært viktige støttespillere og frivillige siden de var med å lage ukrainsk kveld i november i fjor, skryter Bjørkavåg.

Hun prøver seg på en oppsummering av torsdagskvelden og prosjektet «I all verden». Det første Anne Mette sier er at dette har vært et lærerikt og fint prosjekt for å få flere aktivt med i lokalsamfunnet, uavhengig av nasjonalitet. Flere bidrar som frivillig og mange har lært mer norsk da forberedelse og selve arrangementet er på norsk.

Slovakia: Familien Gabris, bestående av Adam, Henrietta og Matej, hadde presentasjon og quiz om hjemlandet sitt. Foto: Privat

Generasjonstreff

Bjørkavåg benytter anledningen til å skryte av samarbeidet med Rasteplassen og sistnevntes ildsjel Karin Haugenes. Det har vært en fin møteplass hvor alle er velkommen.

– Når folk spør meg hvem som kommer på disse kvelden så svarer jeg alle. Her har det vært generasjonsmøter med folk ifra alle samfunnslag og vi oppfordrer alle til å sette seg sammen med noen de ikke kjenner fra før. Jeg håper noen, lag, foreninger eller enkeltpersoner ønsker å skape tilsvarende arrangement som dette, der det er et møtested med gjensidig inkludering, sier Bjørkavåg.

– Når blir neste runde «I all verden»?

– Pr. nå så har Frivilligsentralen ikke mer ressurser til å videreføre dette, men vi er optimister og håper det blir en løsning til slutt. Ta gjerne kontakt med oss på Frivilligsentralen så kan kanskje finne ut av noe sammen, lyder oppfordringen fra konsulent ved Grimstad Frivilligsentral, Anne Mette Bjørkavåg.