Lions er en internasjonal humanitær organisasjon med lokallag rundt om i hele Norge, inkludert på Fevik.

– Vi har et ønske om å hjelpe de «de svake i samfunnet» og de som trenger det mest, sier Ingvild Engesland.

Hun har vært lokallagsleder siden 2017, og vil ikke gi seg med det første.

Tidlige ute

Fevik-avdelingen ble etablert i 1990 og er blant nærmere 400 i landet.

– Det skjedde bare få år etter at den første dameklubben ble stiftet i Norge, så vi var egentlig veldig tidlig ute, sier hun.

– Vi er en gjeng kvinner i godt voksen alder som møtes én gang i måneden og har det veldig hyggelig sammen. Det er et sosialt og positivt miljø. Noen ganger reiser vi også på tur sammen, legger hun til.

Samlet: Her er noen av damene som er aktive i Lions på Fevik. Møtene finner sted på Feviktun bo- og omsorgssenter. Foto: privat

Lokal innsats

Hovedmålet er å gjøre en aktiv innsats for å møte ulike behov i lokalsamfunnet, men også for sårbare grupper i andre land.

– Vi jobber for sårbare og utsatte grupper i lokalsamfunnet, men støtter også hjelpeprogrammer i Øst-Europa og Afrika, opplyser Ingvild Engesland.

– Noe jeg synes er spesielt fint med akkurat Lions, er at vi er politisk og religiøst nøytrale, sier hun.

Innsamlingsaksjoner

– Det med økonomien er veldig viktig. I Lions går alt av innsamla midler direkte ut som gaver. Selve lokallaga drives basert på kontingenten med separate regnskap, sier Engesland.

I april hvert år gjennomfører damene den årlige Tulipanaksjonen.

– Da går vi rundt til bedrifter på Fevik og selger buketter med tulipaner. Aksjonen gjennomføres hvert år i slutten av april over hele landet, forteller hun.

Hjertestarter

Noe av midlene som medlemmene har samlet inn, har blant annet gått til å kjøpe inn en hjertestarter de ga i gave til rideklubben på Fevik.

– Den største årsaken til at rideklubben fikk innvilget sin søknad om hjertestarter, var på grunn av den organiserte handicapridningen de tilbyr der. Da vi støtter sårbare grupper i samfunnet, betyr det ofte i praksis personer med nedsatt funksjonsevne og funksjonshemming, sier Engesland.

Støtter bredt

Møtene avholdes på Feviktun bo- og omsorgssenter, og der finner de også på aktiviteter for beboerne.

– På Feviktun har vi blant annet bidratt med underholdning for beboerne. Vi har også gitt støtte til Øygardens institutt, sier Ingvild Engesland.

I godt selskap: Sesongen avsluttes med en sommerfest der det blir servert god mat og drikke. Foto: privat

Forebyggende arbeid

Barn- og unge i lokalsamfunnet er en annen viktig målgruppe.

– Vi har gitt støtte til skoler i kommunen som arrangerer psykisk helsedag. Vi tar også del i det landsomfattende programmet som heter «Mitt valg». Det går ut på opplysnings- og holdningsskapende arbeid for å forebygge rusmisbruk blant barn og unge helt ned på barnehagenivå og opp til videregående, forteller hun.

Midlene går til å kurse lærere i grimstadskolen i hvordan man kan bygge trygge barn og ungdommer og ruste dem opp til å kunne si nei til narkotika.

– Slagordet for dette programmet er: Det er bedre å bygge barn, enn å reparere voksne. Det er dette arbeidet som Tulipanaksjonen i all vesentlighet går til, forteller Engesland.

Offisielt: Alle får diplom som viser at de er blir tatt opp som medlem i Lions. Her fra venstre står Rigmor Haaland, Elisabeth Verdich, foreningspresident Ingvild Engesland, Turi Grevskott og Anne Grethe Eskilt. Foto: privat

Ønskes velkommen

Foreningspresident Ingvild Engesland avrunder med å si at de alltid er ute etter nye medlemmer.

– Vi ønsker nye medlemmer velkommen, og gjerne også litt yngre blod, sier hun og smiler.