NTB og Adressa

– Takk for hvert bidige øyeblikk med deg, elskede Pappa, skriver sønnen Marcus Paus i et innlegg.

Paus ble i september rammet av et hjerneslag, noe som førte til at han måtte avlyse konserter.

Paus' manager Arne Aronsen sier ti VG at den folkekjære artisten sovnet stille inn på Drammen sykehus natt til tirsdag med flere av sine nærmeste rundt seg.

Aronsen etterlyser ro for familien og managementet i sorgen.

Sommershow: Ole Paus var i nyere tid to ganger i Grimstad for å holde sommershow på Apotekergaarden sammen med makker og kollega Jon Niklas Rønning. De to skrøt alltid av byen og Apotekergaarden. Foto: Kjetil Karlsen
Likte seg godt her: Både Ole Paus og Jon Niklas Rønning likte seg godt i Grimstad. Foto: Kjetil Karlsen

Aktiv i 50 år

Paus skulle etter planen slippe det han selv beskrev som en «poetisk selvbiografi» i høst. Boka «For en mann» skulle komme i november, men har så langt ikke blitt gitt ut. Det er usikkert hva som skjer med utgivelsen av boka.

Paus debuterte som artist i 1970 med albumet «Der ute – der inne». Siden har han blitt en av landets mest folkekjære visesangere. Paus holdt seg også aktiv i sine senere år, og i 2020 samarbeidet han med rockebandet Motorpsycho på albumet «Så nær, så nær».

Publikum: I sommer var ikke Ole Paus med på sommershowet på Apotekergaarden. Da holdt Jon Niklas Rønning showet alene, men Ole Paus var en av tilskuerne. Foto: Baard Larsen

Mitt lille land

En av sangene Paus er mest kjent for, er «Mitt lille land», som ble skrevet i 1994. Sangen fikk nytt liv etter terrorangrepene 22. juli 2011 og var da en viktig del av den nasjonale sorgprosessen.

Opp gjennom årene har Paus mottatt flere priser, blant annet Spellemannprisen som han først fikk i 1976. I 1998 fikk han Spellemannjuryens hederspris, og i 2014 ble han Årets Spellemann.

Mitt lille land: Det var ikke bare show og underholdning Ole Paus drev med. Da Grimstad Ap skulle markere 10-års dagen for Utøya-terroren, stilte Ole Paus opp på Kirkeheia og sang sin egen Mitt lille land. Foto: Kjetil Karlsen

Godt forhold til Grimstad

Ole Paus fikk etter hvert også et godt forhold til Grimstad. Sammen med makker og kollega Jon Niklas Rønning var han på Apotekergaarden to somre for å holde sommershow der. Da var de også sammen med manageren Arne Aronsen. I tillegg var Ole Paus også publikum i salen da Rønning holdt sitt sommershow på Apotekergaarden alene i sommer.

Men det var ikke bare humor og show han drev med. Da Grimstad og Grimstad Ap skulle ha 10-års markeringen for terroren på Utøya, stilte Paus opp på Kirkeheia og sang nettopp den sangen som ble en viktig del av den nasjonale sorgprosessen etter Utøya-terroren, nettopp Mitt lille land.

Gjestfrihet

I et intervju med Adressa i august 2021 sa Paus at han håpet Grimstads innbyggere sitter igjen med følelsen av at de (Paus og Rønning) har vært hyggelige gjester å ha i byen.

– Grimstad har kanskje verdens beste gjestfrihet, og da ønsker vi å være verdens beste gjester. Hele sommeren har vi hatt det trivelig, og man sitter igjen med den gode følelsen av å bli likt. Vi er veldig takknemlige for å ha blitt så godt tatt imot, fortalte Ole Paus.