Lesernes mening: 8. april i 1973, klokken 13.00 på Saga kino i Oslo, ble Anders Langes parti for sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep etablert. FrP har i alle år vært et parti som innbyggerne har oppfattet som et «protestparti», et parti som tør å gå imot strømmen og et parti som alltid har «snakket fra levra».

Starten: For 50 år siden var det på Saga Kino i Oslo at FrPs forgjenger ble stiftet. Foto: PRIVAT/FRP

Tidligere formann i FrP Eivind Eckbo omtalte sitt eget parti som en fjøslykt på tidlig 1980-tallet. «I Fremskrittspartiet er det som å sette ut en fjøslykt; da kommer det mye rart rekende.»

Skal vi lese FrPs historie frem til midten av 1990-tallet, kan Eckbo ha hatt noe rett i det utsagnet. Men rundt år 2000, var det noe som skjedde. Daværende leder Carl I. Hagen gjorde en storoppvask i partiet og profiler som Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm måtte forlate partiet. Nå skulle partiet bli «stuerent», og sikte mot å få innflytelse. Siv Jensen klarte å få partiet i regjering for første gang i 2013, etter 40 år i opposisjon.

Planlegging Tidligere leder Siv Jensen og Lene Langemyr diskuterer valgkampstrategi på Landsmøtet for kommunevalget i 2019. Foto: PRIVAT/FRP

Jeg har vært med i 23 av disse 50 årene og har fulgt både oppturer og nedturer i partiet. FrP har hatt en stor betydning i norsk politikk, helt siden oppstart, og har fått godt gjennomslag på flere ideologiske punkter. Anders Langes parti var et parti som kjempet for at staten, politikerne og monopolets makt skulle reduseres. Frihet skulle innføres. Det mange i dag ser på som naturlig del av hverdagen, har vært en lang kamp for FrP for å få gjennomslag for. Det jeg husker aller best av FrPs sjel er min mangeårige partikollega Henning Holstad som måtte i fengsel for å kjempe for det vi i dag synes er helt naturlig. Nemlig å kunne kjøpe melk og brød etter et visst klokkeslett.

Feiring: Lene iført indisk sari i Henning Holstads bryllup i 2009. Foto: Privat

Man kan nok si at Henning revolusjonerte norsk varehandel i 1984-85. Det var da ikke lov til å kjøpe melk og brød etter kl 1900 på hverdager og etter kl 1500 på lørdager. Med noen politisk stunt og god pressedekning, var det ikke lenge etter at endringene ble en realitet. Selv måtte han sone straff for ulovlig salg i sin egen butikk. Snakk om å ofre seg for innbyggernes valgfrihet. Så takk til FrP som nå har gjort at vi kan dra innom butikken etter en sen kveld på jobben og kan handle mat. Det har ikke alltid vært lett og være med i et parti som alltid blir harselert med og latterliggjort for løsningene sine. Jeg humrer allikevel over perspektivet.

Nestoren: Lene Langemyr flankert av FrP-legenden Carl I. Hagen, og hans kone Eli. Foto: privat

Jeg må å jo le litt. Etter at andre partier har snakket ned våre løsninger som umulige og urealistiske, så er det ikke mange årene før partiene følger etter. Man skal ikke lenger enn til et tidsaktuelt tema, nemlig debatten om kjernekraft. FrP har i flere år snakket om dette, først nå begynner de andre partiene og bli med på denne utviklingen»

50-årsfeiringen blir på Landsmøtet i slutten av april, og jeg gleder meg. Jeg er sikker på at dette 50 års-jubileet blir like bra som da vi feiret 40- og 45-årsjubileet. Det var veldig gøy.

Lene Langemyr

Varaordfører, FrP