Olav Svaland, tekst og foto

– Har du båt i Homborsund, er du i indrefileten av øyer og idylliske plasser i skjærgården. Om du ikke har båt, kan man finne spesielle bukter og strender på fastlandet, sier Berger Langeland.

Turløyper

– Lysløypa har fått lys, og vi har mange turløyper både utaskjærs og i skogen i og rundt Homborsund, sier hun.

Turløypene er merket, og det er enkelt å finne frem. – Kyststien, som er veldig godt preparert og merket, slynger seg utenfor her, sier hun ved Kalvehageneset.

– Denne turen anbefales de blomsterinteresserte. Ta turen fra midten av mai til midten av juni. Da blomstrer kusymre, tindved og den vakre og sjeldne orkideen narrmarihand, sier hun.

Mange turløyper: Det er mange turstier i Eide, både i skogen og ved sjøen. Foto: Olav Svaland

Topptur for de fleste

Den lokale entusiasten viser oss vei opp til Amteknotten. Plassen er historisk på grunn av Homborsund kystvarslingsstasjon som fortsatt ligger ved toppen.

Amteknotten: Gammel varslingsstasjon med flott utsikt. På bildet ser vi Ingvild Berger Langeland Foto: Olav Svaland

Kystvarslingsstasjonen er restaurert og vedlikeholdes av Eide sognelag. Turen er ikke lang. Etter å ha forsert rundt 60 høydemeter, er vi fremme etter å ha gått på en god sti. Her finner vi den gamle kystvarslingsstasjonen, som var viktig under seilskutetiden.

Siste: Odd Jarle Korsvik var den siste varsleren på den operative kystvarslingsstasjonen på Amteknotten. Foto: Olav Svaland

På denne stasjonen var Odd Jarle Korsvik den siste varsleren. Han avsluttet jobben i 1997.

Nå er det jobb, bobil og båtlivet som frister mest, men fascinasjonen for stasjonen og toppen er fortsatt der. - Det er flott utsikt. Man kan se helt til Moysand i øst og Justøy i vest, der det også var varslingsstasjoner tidligere, sier han.

Satt opp båt

Homborsund fyrstasjon er et kystfyr og ligger på øya Store Grønningen ved innseilingen til Homborsund. Bygningene ligger samlet oppe på holmen med en delvis innegjerdet gårdsplass mellom husene.

- Her er det mulig å leie overnatting. Det er en veldig spesiell og flott opplevelse, som anbefales. Soloppgangene pleier å være helt magiske, sier styrelederen, Ingvild Berger Langeland.

Naturopplevelser: Et døgn på Homborsund fyr byr på fine naturøyeblikk. Foto: Privat

Nytt av året er at det er satt opp en båt for å få folk til og fra øya som fyret ligger på.

– Har man ikke båt, er det umulig å komme seg dit. De som leier blir hentet og fraktet ut, sier hun.

Fra første juli til den tredje helgen i august, er det vertskap på fyret. Da er det åpent og plass til alle, etter turisthyttemodellen, forteller hun.

Merket: Kyststien slynger seg på Kalvehageneset. Foto: Olav Svaland