– Jeg er så takknemlig for at jeg den gangen ikke visste hva jeg skulle gjennom. Samtidig har det vært en spennende lærling. For når man vet at ikke livet blir som det var, og man aksepterer det, så må man bygge videre. Da fikk jeg testet viljestyrken skikkelig, sier Rita Vindholmen.

Rita Vindholmens liv endret seg etter en svært dramatisk trafikkulykke for 26 år siden.

Hun våknet opp etter én måned i koma uten øyne, med knust ansikt og alvorlige skader på hele kroppen. Utsiktene for å overleve var små. Hun overlevde mirakuløst nok, men ble forespeilet et liv som blind, sittende i rullestol.

Utallige operasjoner

Rita forteller om en reise gjennom år med mye smerte og utallige operasjoner, men også stahet og livskraft til å ta små skritt videre. Rundt seg hadde hun familie og venner som holdt henne i handa døgnet rundt.

– Jeg måtte slutte å telle antall operasjoner etter en stund, det var mange, veldig mange, og lange, sier hun.

Den første operasjonen var i 26 timer.

– Det var livreddende operasjon, den dagen det skjedde. Og så gikk det slag i slag, med stadig nye i de neste årene. Den siste hadde jeg i september i fjor, da er det med senskader, ting som må re-opereres, sier hun.

– Jeg sluttet å telle etter 300 operasjonstimer, sier hun.

Delte sin historie: 90 damer deltok på strikkekafeen 8. februar, hvor de fikk høre Rita Vindholmens historie. Foto: Eva Gjesdal

Reiste rundt med Trygg Trafikk

I 11 år var hun aktiv i Trygg Trafikk, med prosjektet «Ikke tøft å være død».

– Vi var et team som reiste rundt og snakket med ungdom, og hadde en skoletime med elevene. Der fikk de høre om hva som kan skje etter en trafikkulykke, forteller Rita. Hun snakket både med ungdomsskoleelever og russ.

– Jeg følte at det hadde mye å si for de unge. Jeg tror ungdom selv er så herdet av filmer og en skjerm, men når man står live og snakker med dem ble det en ekthet. Og jeg selv synes det var godt å gjøre. På den måten kunne jeg bruke min ulykke til å få folk til å forstå at trafikken er farlig. Og man har et ansvar der, sier hun.

Godt liv

– Jeg har et godt liv nå, med god livskvalitet. Jeg er takknemlig for Norges Blindeforbund, en organisasjon for blinde og svaksynte. Uten de så hadde jeg ikke kommet så langt, sier hun.

Hun er takknemlig for en teknologi som har gitt tilpasset programvare som gir smarttelefon og data som hun kan bruke.

– Norges Blindeforbund har mange gode kurstilbud, de er et viktig bidrag til at de kan leve selvstendige og aktive liv. Norges Blindeforbunds syns- og mestringssenter hjalp meg veldig mye. Det var alfa omega for mitt liv, sier Rita.