Utenfor Ibsenhuset var det først taler og deretter bekransning av Ibsens byste. Kine Wangerud fra 17. mai-komiteen sa først noen ord, før hovedtaler var Anne Mette Bjørkavåg. Bjørkavåg er lokalt kjent som en ildsjel, med mange jern i ilden i frivillige organisasjoner.

– For ett år siden var krigen i Ukraina nylig startet. Og vi var mange som trodde at den raskt ville bli avsluttet. Slik har det ikke gått, innleder Wangerud.

Innledet: På vegne av 17. mai-komiteen hadde først Kine Wangerud noen ord for dagen. Foto: Baard Larsen

– I dag ser vi at det er mer uro i verden enn noen gang før, og det som skjedde i Ukraina, kan spre seg. Derfor er det viktig å feire vår uavhengighet på 17. mai, legger 17. mai-komiteens medlem til.

Wangerud presenterte så årets taler, som er Anne Mette Bjørkavåg. Hun påpekte at Bjørkavåg er kjent for mange gjennom frivillig arbeid, og viste til at googler du navnet til Anne Mette Bjørkavåg, er inkludering, hjertevarme, mangfold og frivillighet noe av det som kommer opp.

Musikk: Som vanlig stilte Grimstad Musikkorps opp for å gi en god start på nasjonaldagen. Foto: Baard Larsen

– Tusen takk for tilliten. Takk for gode ord. Det er en ære å få holde dagens hilsen til byen. Det er stas! Det at vi står her i Ibsens have og at jeg skal legge ned kransen her er litt artig. Det var her på Ibsenhuset at jeg hadde min første ordentlige sommerjobb og det gav meg mitt møte med Brynjulf Bjarme, som var Ibsens pseudonym når han skrev sitt første skuespill Catalina, i rommet rett bak oss her. Catalina ble utgitt ved hjelp av venner som hadde troen på han og støttet han, sier hun videre.

– Jeg brenner for inkludering og mangfold. At vi sammen skal skape en raushet og åpenhet til at alle skal kunne være seg selv, og ikke måtte bruke et annet navn, utgi seg for å være noe annet enn det de er. At folk blir akseptert for den de er. At det er bra nok, sier hun videre.

– Min 17. mai rose, som er på bunaden, er laget i Ukraina, og er en gave til meg fra en Ukrainsk venninne. Denne rosen gav hun til meg på 8.mars som de feirer som morsdag, en litt annen feiring enn vi har her hjemme, fortsetter Bjørkavåg.

– Rosen er laget i de norske fargene, og er flott. Å inkludere, betyr for meg å få nye vennskap. Noe jeg har gjort med denne kvinnen. La oss alle løfte blikket, se andre, og gjøre hverdagen til hverandre bedre med inkludering, mangfold og raushet, påpeker Anne Mette Bjørkavåg.

Bekransning: Anne Mette Bjørkavåg la ned kransen ved Ibsens byste. I bakgrunnen Kine Wangerud fra 17. mai-komiteen. Foto: Baard Larsen

Bjørkavåg kan etter talen fortelle at det var daværende museumsbestyrer Jarle Bjørklund, som introduserte henne for Ibsen, hans liv og diktning. Noe som var ungjentas første steg inn i kulturlivet i Grimstad.

– Jeg håper vi kan ta med oss 17. mai gleden inn i hverdagen, i vårt møte med andre mennesker. At vi smiler og hilser til hverandre hver dag. Si hei til en fremmed. Være åpne og inkluderende overfor folk vi ikke kjenner. Se opp. Smil og hils, det kan bety så mye, sier Bjørkavåg.

– Vis omtanke og raushet, for alle de som vil dele denne dagen med oss. Uavhengig av festdrakt eller bunad. Etnisitet, kjønn og mangfold. La oss feire dagen i sammen og gi rom til at alle kan være den de er. Det gir oss tilhørighet, samhold og styrke, påpeker hun.

– Et Ibsen-sitat som går igjen på søppeldunkene her i byen. «Han var for sterk, der sto mange kvinner bak han». Dette minner oss på at vi trenger hverandre. Vi trenger å være en landsby av både kvinner og menn som støtter hverandre. Ser hverandre i oppturer og nedturer. Så løft blikket hverdag. Si hei. Det koster så lite. Hurra for mangfold, inkludering og menneskeverd. Hurra for 17. mai. Og gratulerer med dagen, avslutter Anne Mette Bjørkavåg.