– Dette gjelder både engangsgriller og tilrettelagte bålplasser, sier brannsjefene.

Skogbrannfaren i Agder er straks på rødt nivå og det er plassert ut ekstra skogbrannhelikopter på Kjevik.

Brannvesenet fraråder nå folk å gjøre opp ild ved skog og utmark. Brannsjefene i Agder har sendt ut en felles uttalelse, der de advarer på det sterkeste.

Ikke forsvarlig

– Det er stadig økende skogbrannfare i vår del av landet, og vi nærmer oss nå rødt nivå, står det i uttalelsen.

I tidsrommet 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel lov å gjøre opp ild dersom man vurderer at brann ikke kan oppstå.

– Slik situasjonen er nå er det ikke lenger forsvarlig å gjøre opp ild eller utføre aktivitet som kan medføre brann, uttaler brannsjefene.

– Dette gjelder all form for bål og grilling, inkludert tilrettelagte bålplasser og engangsgriller, samt annen lignende aktivitet som kan medføre brann når man befinner seg i nærhet av skog og annen utmark, sier de videre.

Ikke regn i sikte

Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet stort sett sol og økende temperaturer på Sørlandet i ukene framover. Dette i kombinasjon med vind gir betydelig økning i skogbrannfaren.

Skogbrannfaren vil ikke avta før det er kommet nedbør av betydning, understreker brannsjefene.

– Bør ta forholdsregler

I forbindelse med aktivitet og arbeid i nærhet av skog og utmark som skogsdrift, linjearbeid kraft og tele, skyting på skytebane, rydding og tynning, kantklipping av veinettet, sliping av jernbanelinje bør man vurdere risikoen og etablere tiltak for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå står det i pressemeldingen.

– Det anbefales å ta sine forholdsregler og tilpasse arbeidet slik at det ikke er fare for at brann kan oppstå, forklarer brannvesenet videre.

Det er plassert ut et ekstra skogbrannhelikopter på Kjevik nå. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Ekstra helikopter

Skogbrannfaren stiger for hver dag. I morgen når deler av Agder det høyeste nivået.

På grunn av den store skogbrannfaren forlenger DSB beredskapen til de ekstra skogbrannhelikoptrene i Viken og Agder.

I Viken settes det inn to helikoptre som kommer til å ha base på Kjeller, og ett på Kjevik, melder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på Twitter.

Helikoptrene kommer til å være i beredskap fram til 8. juni. De ble satt inn i ekstra beredskap 2. juni, men denne beredskapen blir nå forlenget fram til torsdag på grunn av værmeldingene.

Det er høynet farevarsel til oransje nivå for deler av Østlandet, Agder og sørlige deler av Rogaland, og det er meldt en del vind.

Også i Rogaland har det stått et ekstra helikopter i beredskap fra 2. juni og fram til mandag.

Den faste beredskapsmaskinen står på Torp utenfor Sandefjord mellom 15. april og 15. august.