– Det var artig å være med på innspillingen av filmen Krigsvarsleren. Det vil si, det var litt todelt.

Dette forteller Jarle Christiansen fra Fevik til GAT. Filmen han er med i nå, handler om timene etter at det tyske lasteskipet MS Rio de Janeiro ble torpedert utenfor Lillesand, den 8. april 1940. Om bord var 300 tyske landgangssoldater.

Saken er omtalt i Lillesands-Posten, som denne artikkelen baserer seg på.

Ny film: Jarle Christiansen fra Fevik er med i den nye filmen «Krigsvarsleren» der han spiller en tysk offiser. Filmen handler om lensmannsbetjent Nils Onsrud i Lillesand som meldte fra om det tyske angrepet på Norge 8. april 1940, men som ikke ble lyttet til. Foto: Privat
Politifullmektig Nils Onsrud. Foto: Lillesand by- og sjøfartsmuseum / Agderbilder.

– Oppsiktsvekkende, fascinerende og spennende

Lensmannsbetjent Nils Onsrud var til stede da fiskebåter med døde og sårede tyske soldater om bord, klappet til kai i Lillesand. Han så de tyske uniformene under de klissvåte kjeledressene, og skjønte at et angrep mot Norge i realiteten var i gang. Han kontaktet både justis- og militærmyndigheter, men ble ignorert.

Lars Emil Nielsen spiller politifullmektig Nils Onsrud. Foto: _Lillesands-Posten Arkiv / innsendt

– Det er en oppsiktsvekkende, fascinerende og spennende historie. Om den «lille mannen» som prøver å varsle det store systemet, har regissør Ole Bernt Tellefsen fortalt Lillesands-Posten i et tidligere intervju.

Fra innspillingen i Lillesand i november. Foto: Lillesands-Posten/Gabriel F. Knudsen

Filmen er sydd sammen av gamle film- og lydopptak, intervjuer av tidsvitner, og dramatiseringer.

– En doku-thriller om politimannen fra provinsen som varslet krig for døve ører. Og femtenåringen som ble øyenvitne til det hele.

November: Nygårdsgata ble gruset før filminnspillingen, og her er en hel gjeng skoleelever på vei til opptak. Foto: Lillesands-Posten/Gabriel F. Knudsen

Skuespiller Lars Emil Nielsen spiller hovedrollen som lensmannsbetjent Nils Onsrud.

– Takk til 150 statister, står det på plakaten.

Filmen er spilt inn gjennom flere år. Scenene med kanskje flest statister ble spilt inn i Lillesand i november i fjor, men de første opptakene startet i 2018.

Flere år: Opptakene til filmen «Krigsvarsleren» pågikk gjennom flere år, og Jarle Christiansen solgte den tyske offisersuniformen før filmen var ferdig. Foto: Privat

Opptak gjennom flere år

For Jarle Christiansen ble det som sagt en litt todelt opplevelse å være med på filminnspillingen.

– Vi startet å gjøre de første opptakene til filmen i 2018, og da hadde jeg på meg en tysk uniform som jeg eide privat. Men etter at vi hadde startet de første opptakene, fikk jeg melding om at det ikke kom til å bli noe mer med filmen ettersom produsentene ikke fikk mer støtte. Derfor solgte jeg uniformen. Men så, flere år senere, fikk jeg beskjed om at vi skulle fortsette opptakene. Da måtte jeg bare improvisere med det jeg kunne finne av utstyr og effekter. Men heldigvis hadde vi bare noen små scener igjen å filme, forteller han til GAT.

I Lillesand: – Det er en oppsiktsvekkende, fascinerende og spennende historie. Om den lille mannen som prøver å varsle det store systemet, mener produsent Svein Tallaksen (t.v.) og manusforfatter/regissør Ole Bernt Tellefsen. Foto: Christian Nørstebø/lillesands-Posten

Dette er den 9. filmen han er med på, og den fjerde med Ole Bernt Tellefsen og Media Service.

– Du er jo veldig historieinteressert og har vært med i flere filmer tidligere. Hvordan var det å spille tysk offiser?

– Det var helt uproblematisk. Dette er jo et dokudrama, og jeg har vært i forsvaret så jeg vet hvordan man skal oppføre seg i uniform, sier han til GAT.

2018: Fra innspillingen av promofilmen til «Krigsvarsleren», her i bakgården til Lillesand by- og sjøfartsmuseum. Foto: Media Service

På kino lørdag

Mandag kveld, 8. april, var det lukket visning for skuespillere, statister, andre involverte og spesielt inviterte i Lillesand.

Og førstkommende lørdag er det visning for alle som vil. Eller, førstemann til mølla:

– Vi har foreløpig satt opp én visning, lørdag ettermiddag. Billettene er lagt ut, forteller kinosjef Christian Muri Clemetsen til Lillesands-Posten.

Fra innspillingen i Lillesand i november. Foto: Lillesands-Posten/Gabriel F. Knudsen

Han forteller at mange har tatt kontakt for å spørre om når de kan få se filmen.

– Jeg regner med filmen blir populær. Så jeg håper og tror vi kan sette opp flere visninger, sier Clemetsen.

I tillegg er filmskaperne i dialog med NRK om en sendeavtale.

Fra innspillingen under dekk på museumsskipet D/S Hestmanden. Foto: Media Service

– Fornøyd med resultatet

Og Jarle Christiansen er stolt av det ferdige resultatet.

– Jeg synes den ferdige filmen har blitt veldig bra. Det må jeg si. De har klippet inn gode intervjuer fra 1989 og de har tatt inn andre filmer som Media Service har laget. Det er jo historie som fortelles, og sammenstillingen og dramatiseringen har vært veldig bra. Det blir veldig virkningsfullt, sier Jarle Christiansen til GAT.