Det kunne kommunedirektør Magnus Mathisen opplyse på slutten av torsdagens formannskapsmøte. I tillegg til TikTok, må også kommunikasjonsappen Telegram fjernes.

– Vi har nettopp sendt ut beskjed til alle ansatte om at de må fjerne TikTok og Telegram på telefoner som er koblet til kommunens e-posttjeneste, sa Mathisen.

Dette skjer i kjølvannet av at alle på Stortinget tidligere torsdag fikk beskjed om å fjerne den kinesiske mobilappen, i likhet med i departementene og underliggende enheter, og flere norske kommuner.

Også private telefoner

– Grimstad kommune krever at TikTok og Telegram fjernes fra alle mobiltelefoner, nettbrett eller personlige datamaskiner som benytter kommunens interne digitale systemer. Dette inkluderer også private enheter. Et eksempel på dette er hvis det er installert TikTok på en telefon som er koblet opp mot en kommunal e-postkonto. Dersom dette allerede er installert så må disse appene avinstalleres, står det i e-posten, som ble sendt ut til kommunens ansatte og folkevalgte torsdag ettermiddag.

Der står det at beslutningen kommer etter at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) vurderer at risikoen er høy når TikTok eller Telegram er installert på tjenesteenheter, samt lokale vurderinger som er gjort.

Fornøyd ordfører

Ingen i formannskapet hadde noen innvendinger til beskjeden om å fjerne appene, og ordfører Beate Skretting (H) kom sågar med en positiv reaksjon.

– Enda en grunn til ikke å være på TikTok, sa hun med et smil.

Også varaordfører Lene Langemyr (Frp) har sans for tiltaket.

– At kommunedirektøren på eget initiativ forhører seg med formannskapet og ønsker dette for å bevare vår sikkerhet, er veldig bra. Vår oppgave er å beskytte våre ansatte og innbyggere på best mulig måte. De kommunale systemene har mye sensitiv informasjon, og vi vet ikke hva disse kinesiske appene tar av opplysninger. Vi er i en helt ny tid, og må ta beredskap og sikkerhet på alvor. Det gjelder også lokalt, sier hun til Adressa.