Det er varebrannsjef og leder for forebyggende enhet, Eirik Evensen, som kan fortelle dette. Fra 19. til 25. september er det brannvernuka i Norge. Lørdag 24. september inviterer samtidig brannvesenet til åpen brannstasjon.

Brannvernuka arrangeres av Norsk brannvernforening, DSB og If i samarbeid med brannvesenet. I Grimstad deltar If, Det lokale eltilsynet og feiertjenesten.

Todelt

– Når det gjelder barnehager, så kommer vi til å reise ut for å besøke noen av dem. Andre vil komme til oss i Arendalsveien på omvisning, forteller Evensen, som sammen med brannvesenet inviterer til åpen brannstasjon.

Åpen brannstasjon er lagt opp som en familieaktivitet. Barn og voksne får gode råd om brannsikkerhet. Det er lov å prøve brannslangen og sitte i brannbilen. Sanitetsforeningen stiller i tillegg opp med vaffelservering.

– Åpen brannstasjon gir oss en unik mulighet til å formidle brannforebyggende budskaper til publikum i en tid på året da antall boligbranner ofte er økende. Om høsten trekker vi mer innendørs, og vi slår på belysning og varme, fyrer i peisen og tenner levende lys, påpeker brannvesenet.

Klare: Brannvesenet vil siste lørdagen i september ha åpen brannstasjon. Foto: Baard Larsen

Øvelse

– Mer enn halvparten av alle familier har ikke avtalt møtested ute eller hva man skal gjøre dersom det begynner å brenne. Vi håper alle vil bli med og ha brannøvelse i Brannvernuka. Brannøvelse hjemme er noe vi ønsker at alle skal ha, lyder ønsket fra varabrannsjefen.

De fleste av oss har vært med på brannøvelser på jobb eller skole. Men det er boligbranner som krever flest menneskeliv, derfor er det viktig å ha brannøvelse hjemme. Hva en brannøvelse bør inneholde, kan variere etter livssituasjon og boforhold.

– Særlig hos barnefamilier er det viktig at de voksne har en avklart rollefordeling i tilfelle brann, slik at en unngår misforståelser i en kritisk situasjon der en kanskje ikke klarer å tenke klart. Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, avslutter Evensen.

Ute: Branningeniør Håkon Kvinlaug og resten av staben i brannvesenet i Grimstad har solid fokus på forebygging og beredskap. Her under øvelse og opplæring for UiA-studenter. Foto: Baard Larsen