– Tang og noe som gror kan man forholde seg til, men algene er noe klebrige greier. En gang var det så ille at jeg ikke kom ut med båt. Jeg fikk ikke årene nedi, forteller Aanon B.W. Grimnes.

– Vi har nå holdt på i to år, og vil prøve å få i gang vitenskapelig dokumentasjon av tilstanden, for den er blitt gradvis dårligere, sier styreleder Oddvar Kjekstad.

Adressa møter ham og Aanon B.W. Grimnes i Amtedal, som ligger langs kilen. Her tar Grimnes prøver av vannet hver tredje uke, og prøvene sendes til Niva i Oslo. Formålet er å samle inn nok data for å kunne påvise utviklingen gjennom året. I senere år har vannspeilet i Engekilen blitt som et stillestående algehav om sommeren.

Adressa har tidligere skrevet om Foreningen for Engekilens vel, og deres arbeid for å forsøke å få Engekilen i Eide tilbake til den perlen det en gang var. Siden starten i 2022 har mye skjedd, og nylig gikk foreningen flere gladnyheter.

Da kom nemlig friske midler for kunne å videreføre målinger og analyser også i 2024. Fra Miljødirektoratet kommer nærmere 180.000 kroner, og samtidig spytter Norsk institutt for vannforskning (Niva) inn 90.000 kroner som sponsor.

Nysgjerrige: F.h. Oddvar Kjekstad og Aanon B.W. Grimnes håper det vil la seg gjøre å bedre vannforholdene i Engekilen. Foto: Martin Haugen
Prøver: Vannprøvene sendes til Niva i Oslo i små flasker merket med sted og dato. Prøvene tas inne i Engekilen, og av friskt sjøvann i Kisteviga samme dag, slik at de to kan sammenliknes. Foto: Martin Haugen

Pilotprosjekt

I tillegg til de planlagte samarbeidsaktivitetene med Niva, har foreningen fått 35.000 fra Miljødirektoratet for å gjennomføre et lite pilotprosjekt med å samle inn  flytende algematter. Hensikten er å samle algene inn før de synker til bunnen og bidrar til ytterligere akkumulering av næringssalter på sjøbunnen.

Her har det foreløpig blitt gjort litteraturstudier for å se hva som er gjort av liknende tiltak andre steder.

Idyll: På en klar vinterdag er Engekilen et idyllisk sted med klart vann. Om sommeren preges vannspeilet av grønne alger og stillstand. Foto: Martin Haugen

Styreleder Kjekstad er glad for støtten arbeidet har fått, både fra offentlig hold og blant folk i Eide og Homborsund.

– Folk i lokalmiljøet er engasjert. Det er et flott område med vadefugler, som mange vil ta vare på. Ingen motarbeider oss, og alle trekker i samme retning, sier han.

Alger: På grunn av det dårlige vannskiftet danner det seg slike "kaker" som flyter til toppen av kilen. Der råtner de, før de faller til bunns og danner et illeluktende slam.  Foto: Privat

Veien videre

Foreningen har planen klar for det videre arbeidet. Når de har de nødvendige data til høsten, er det på tide å på tiltak for å bedre vannkvaliteten. For å finansiere dette, planlegger de å etablere dialog med kommunen, fylkeskommunen og Statsforvalteren.

– Det blir en spennende sommer og høst, når vi får data, sier Grimnes.

Nysgjerrige: F.v. Oddvar Kjekstad og Aanon B.W. Grimnes håper det vil la seg gjøre å bedre vannforholdene i Engekilen. Som en del av arbeidet tar Grimnes vannprøver hver tredje uke. Prøvene analyseres av Niva i Oslo. Foto: Martin Haugen