Det går frem av en pressemelding onsdag.

Konkurransen Årets Avistegning skal løfte og hedre avistegninga som et sjølstendig, journalistisk uttrykk. Av til sammen 123 bidrag fra 42 tegnere, har juryen trukket fram ni tegninger til finaleheatet – og én av disse kåres til Årets Avistegning. Blant disse finalistene er Hermund Storsæters tegning «Eldrebølgen» med. Den stod opprinnelig på trykk i Adressa.

Tegneren selv erkjenner at det er stas å få en slik anerkjennelse.

Adressa spør hva han synes om at akkurat «Eldrebølgen» nådde opp.

– Jeg er enig med nominasjonskomiteen i valget av «Eldrebølgen» som min beste fra i fjor. Vi avistegnere fra hele landet blir invitert til å bidra med et par-tre tegninger hvert år til utstilling i Avistegnernes hus i Drøbak. Så velger nominasjonskomiteen et finaleheat ut fra denne utstillingen, forklarer han.

Tegningen tar for seg en aktuell sak ikke bare lokalt, men også nasjonalt.

– Jeg har jo et begrenset antall tegninger å velge fra, og velger jo fortrinnsvis tegninger som kan forstås også utenfor Grimstad. Heldigvis er det noen lokale saker som også er nasjonale, selv om vi gjerne skulle vært eldrebølgen foruten i Grimstad, sier Storsæter.

Finalistene: (Øverst fra venstre) Anders Kvammen: Kongefamilien, Morten Mørland: Rødt, Hermund Storsæter: Eldrebølgen. (Midten fra venstre) Siri Dokken: Ukrainas menn, Roar Hagen: Nidaros, Marvin Halleraker (uten tittel). (Nederst fra venstre) Knut Øihjelle (uten tittel), Tord Torpe: Olsenbanden og grunnrenteskatten, Knut Løvås: Minoritetens triumf. Foto: NJ

Imponerende bredde

Juryen er imponert over bredden og mangfoldet blant årets kandidater, og hadde en tøff jobb med å plukke ut finalistene.

– Årets kandidater har mange ulike uttrykk, alt fra enkle strektegninger til malerier av svært høy kunstnerisk kvalitet. Det er en imponerende bredde, brodd og dybde i utvalget vi har sett. Som skrivende journalist som ofte bruker mange ord for å få fram budskapet, kan man iblant misunne hvor kraftfullt avistegnerne kan slå med bare én tegning, sier juryleder Tone Sofie Aglen.

Egne tolkinger av nyhetsåret

– Kandidatene vi har trukket fram i toppen viser alle at de har gått sine egne veier i tolkninga av de store nyhetssakene i 2022. En av funksjonene til avistegninga er å rote litt med hodet ditt, se sakene fra flere vinkler og gi leseren nye tolkinger, sier jurymedlem Jens Kihl.

– De ni kandidatene oppsummerer nyhetsåret med humor og dybde – både grovt karikert og høyst gjenkjennelig, sier Tom Erik Thorsen.

Bianca Boege fra Avistegnernes Hus trekker fram variasjonen i avisene kandidatene har vært publisert i.

– Konkurransen, og de ni kandidatene, løfter også fram de mindre avisene og lokalavisene, som i mange år har satsa på avistegninga, og bidrar til å holde sjangeren levende i egne spalter.

Finaletegningene stilles ut på Pressens Hus i Oslo i løpet av mars 2023. Her kommer tegningene til å henge tilgjengelig for besøkende og organisasjonene på huset – for å synliggjøre avistegninga og sørge for at enda flere avistegninger vises både i pressa og på veggen. Vinneren offentliggjøres på Norsk Journalistlag sitt landsmøte, onsdag 22. mars.

Dette er årets finalekandidater:

  • Siri Dokken: Ukrainas menn (Dagsavisen)

  • Roar Hagen: Nidaros (VG)

  • Marvin Halleraker: Uten tittel (tekanna) (Aftenposten)

  • Anders Kvammen: Kongefamilien (Klassekampen)

  • Knut Løvås: Minoritetens triumf (Klassekampen)

  • Morten Mørland: Rødt (VG)

  • Hermund Storsæter: Eldrebølgen (Grimstad Adressetidende)

  • Tord Torpe: Olsenbanden og grunnrenteskatten (Bergens Tidene)

  • Knut Øihjelle: Uten tittel (strøm) (Namdalsavisa)