NTB: Ada Sofie Austegard opplevde at datteren Stine Sofie Sørstrønen ble voldtatt og drept sammen med venninnen Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. I etterkant etablerte hun Stine Sofies Stiftelse som arbeider med å gi et behandlingstilbud til barn som har vært utsatt for vold og overgrep.

Skrøt av KrF

Siden 2016 har stiftelsen drevet et eget senter som tilbyr opphold til barn og omsorgspersoner. Senteret i Grimstad er unikt, og siden åpningen har omtrent 5.000 personer vært der på et opphold.

– Vi hadde aldri kommet dit vi er i dag uten KrF og noen andre partier, sa Austegard.

– Er det noe som kan kalles en arvesynd, så er det å utsette barn for vold og overgrep. Vold og overgrep mot barn er et stort helseproblem, et folkehelseproblem, sa hun videre.

Beveget: Både Ada Sofie Austegard (t.h.) og Olaug Bollestad ble beveget da prisen ble delt ut. Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB

Var beveget

Både partilederen og Austegard var svært beveget da prisen ble overrakt.

– Stine Sofies Stiftelse er en svært viktig aktør som over en lang periode har hjulpet barn og unge som har opplevd vold og overgrep. På grunn av sitt viktige arbeid og posisjon gir Stine Sofies Stiftelse disse barna en stemme, leste partileder Olaug Bollestad fra begrunnelsen.

Jon Lilletuns Ærespris ble opprettet av KrF i 2014 til minne om den fargerike, og folkekjære politikeren som ofte talte de svakes sak. Prisen skal gå til den eller de som på en særlig måte arbeider for eller har arbeidet for mennesker som selv ikke har en sterk stemme i samfunnsdebatten.