Det går frem av en pressemelding fra Arbeiderpartiet.

Planene tilhører Grimstad kommune, Universitetet i Agder og Fagskolen i Agder, og prosjektet har allerede fått 800.000 kroner i støtte fra Statsforvalteren i Agder, meldte kommunen i april (lenke: Vil ha universitetssykehjem i Grimstad – NRK Sørlandet – Lokale nyheter, TV og radio).

Behov for plasser

Grimstad kommune, Universitetet i Agder og Fagskolen i Agder har i samarbeid utarbeidet en rapport for å vurdere muligheter for etablering av et universitetssykehjem i Agder. Rapporten undersøker muligheter og utfordringer, samt hva som bør ligge i konseptet universitetssykehjem. Grimstad kommune har behov for flere sykehjemsplasser og rapporten anbefaler at det etableres et universitetssykehjem med hovedvekt på korttidsplasser i Grimstad kommune.

Helsepersonellkommisjonen, som nylig la frem sin rapport, peker på at det blir flere pasienter og brukere i helsetjeneste, samtidig som det blir færre fagfolk per pasient.

Det betyr at vi må tenke annerledes når vi fortsatt skal gi helsetjenester i verdensklasse. Prosjektet i Grimstad baner vei, står det i pressemeldingen.

Vil dempe presset

Eldreomsorgen trenger bedre rammer, og kompetente og myndiggjorte fagfolk er avgjørende for å lykkes med en god og trygg omsorgstjeneste. Et nytt universitetssykehjem vil dempe presset på sykehjemsplasser, samtidig som det vil øke kvaliteten på helsepersonell-utdanninger i Agder.

– Det var viktig for meg å få orientere helse- og omsorgsministere om planene vi nå har i Grimstad. Vi går foran i arbeidet med å styrke vår felles helsetjeneste og eldreomsorgen gjennom dette prosjektet, sier Marit Grefstad.

– Nytenkende

På kommunestyremøtet 2. mai ble det vedtatt å gå videre med planene.

– Et universitetssykehjem er i høy grad nytenkende, og en spennende nyvinning. Grimstads fotfeste innenfor velferdsteknologi, I4Helse og nærhet til viktige kompetansemiljøer gir oss gode muligheter til å skape noe nytt. Tett samarbeid med UiA, Fagskolen og videregående skole vil gi en vitaminboost til utvikling av ny relevant kompetanse til en tjeneste som vil få flere brukere de neste årene. Det er viktig at Dahlske videregående skole er med, for helsefagarbeidere utgjør en svært sentral kompetanse på sykehjem, sier Grefstad.

– Spennende

– Jeg synes arbeidet i Grimstad er spennende og jeg vil gjerne besøke arbeidsgruppen for å lære mer. Å lykkes med å utvikle vår felles helsetjeneste sånn at vi kan møte de store samfunnsendringene vi står i blir avgjørende fremover. Jeg er glad for at Grimstad velger å satse på eldreomsorg, og at de går fremst i utviklingen av ny og relevant kompetanse som vi bare vil trenge mer av i tiden fremover, sier Kjerkol.