Anna Torp Kvasjord anna@gat.n

Det tradisjonelle loppemarkedet nærmer seg med stormskritt, og det er i dag bare en uke igjen til det braker løs.

FMU har i løpet av året samlet inn små og store skatter som forhåpentligvis skal sørge for en god slant med penger til arbeidet for Fjære menighets ungdom.

– Vi har utrolig mange fine gjenstander til salgs i år. Her er det mye fint i treskjæring, vi har mye gammelt flott porselen, malerier av kjente kunstnere, verktøy, gamle radioer og Amerika-kister med lapper på, forteller Thorvald Hansen, som er leder i FMU.

Barnebøker og Olabil

Helt siden 1. mai har folk hatt anledning til å sette fra seg loppene sine utenfor FMU-huset. Varene har blitt lagret, og nå er de klare til å selges.

Klare. Store og små i FMU er klare til å selge lopper første lørdagen i september. De har mange godbiter på lager, alt fra servicer og amerikakister til gamle sleder og gamle radioer.

– Vi har også fått lov til å tømme seks hus i år, og vi har fått samlet mye bra, så her skulle det være noe for enhver smak, sier loppesjef Kristian Tønnesøl, som i tillegg til de nevnte varene skryter av at de har mange gamle barnebøker, julehefter, gamle noter, Olabil, gamle flotte kofferter, og en flott krystall-lysekrone å friste loppekjøperne med.

– Her kan nye studenter i byen få mye fint til hybelen sin, man kan gjøre mange kupp. Vi har nevnt en del ting her nå, men resten får folk komme og se selv, sier Hansen.

Samarbeider

Samme helg som FMU-auksjonen er det også planlagt maratonløp i Grimstad. Løypa går forbi Fjære kirke, og her er det naturlig nok nokså kaotisk denne dagen, da over 1.000 mennesker er samlet oppe ved FMU-huset.

– Vi synes jo det var litt dumt at Grimstad Maraton valgte samme helgen som vi har vårt arrangement, men vi har jo ikke eneretten på denne helgen. Vi er litt skuffet over kommunen som ikke fortalte dem at vi bruker å ha dette arrangementet denne helgen, men vi har hatt en prat med maratongjengen og kommunen, så det her skal gå fint, det, sier Kristian Tønnesøl.

Den ene veibanen vil bli stengt i perioden når maratonløpet pågår, men mange vakter skal sørge for at alt går riktig, trygt og greit for seg.

– Folk må i alle fall ikke la være å komme hit fordi det er maratonløp i området. Folk må ta turen, og vi ordner parkeringsplasser. Har noen av maratonløperne behov for litt forfriskning underveis, så må de også gjerne stikke oppom, ler Hansen, som kan friste med mye deilig mat og drikke, deriblant grøt som de aldri har servert før. I fjor var rundt 1.200 mennesker innom auksjonen og loppemarkedet på Fjære. Arrangøren ser ikke noen grunn til at det besøkstallet ikke skulle gjenta seg i år.

– Det er klart at vi håper på god stemning, mange besøkende og godt vær, men de som er gjengangere på loppemarkedet, kommer også selv om det er dårlig vær. Vi får satse på at vi har de rette kontaktene, ler FMU-lederen.

Ergerlig avgift

Loppemarkedet er en viktig inntektskilde for FMU, og det er disse pengene som gjør at de kan drive det arbeidet de gjør for ungdommen i menigheten.

– I fjor fikk vi ny rekord på loppemarkedet og auksjonen vår, og vi fikk inn 372.000 kroner. Vi håper jo på at vi skal greie noe lignende i år også, og har god tro på at det skal gå, sier Kristian Tønnesøl.

Han ergrer seg over at de årlig må ut med mange tusen kroner i avgifter når de leverer de varene de ikke får solgt til søppelplassen.

– Alle loppene blir ikke solgt her, så årlig må vi kjøre noen lass til søppelplassen. Det er frustrerende at vi må betale mange tusen kroner i avgifter etter at vi har hatt jobben med å rydde i folks hjem. I år har vi søkt kommunen om å få dekket noe av denne summen, og det håper vi at skal gå igjennom. Det er kjedelig å betale ut mange penger til levering av søppel når de pengene heller kunne gått til arbeidet vårt her, sier Tønnesøl.

Anerkjent

Loppemarkedet starter allerede klokken ni neste lørdag, og gjengen er klare til å ta imot folk fra første stund. De ivrigste står i kø allerede en time før portene åpner.

– Det er helt texas her da, men veldig gøy. Nå gleder vi oss til årets høydepunkt, sier Thorvald Hansen, som venter besøkende fra hele Sørlandet.

– Loppemarkedet vårt har med årene blitt veldig anerkjent, og folk vet at her kan de få en del kvalitetsvarer. Samtidig vet folk at pengene går til et viktig arbeid, og det betyr noe for mange, avslutter han.