Det vil være her lørdag 29. juli fra klokken 11 til 15, og du vil treffe dem på Thor Hushovds plass mellom biblioteket og Sorenskrivegården.

Beskytte seg mot hudkreft

Dette er en del av Kreftforeningens kampanje #Solsmart, hvor målet er å øke bevisstheten og kunnskapen om hvordan folk kan beskytte seg i sola for å forebygge hudkreft.

– Ambassadørene byr på solkrem, og gir deg gode råd og tips om hvordan du kan bli solsmart og unngå å bli solbrent i sommer. Publikum kan også låne bort litt av huden sin til en midlertidig tatovering med solbudskap og på den måten hjelpe til med å spre det livsviktige solbudskapet, heter det i pressemeldingen fra Kreftforeningen.

– Dette er en morsom og annerledes måte å synliggjøre solbudskapet. Våre solsmartambassadører er til stede i bysentrum og på festivaler gjennom sommeren og brenner for å gjøre folk solsmarte, sier Geir O. Wehus, distriktsleder i Kreftforeningen Agder.

Husk å smøre: Barn trenger oppfølgning og hjelp til å få smørt seg seg. Foto: Thomas Brun / NTB
Kommer hit: Smøreteamet til Kreftforeningen blir å finne her på Thor Hushovds plass lørdag. Foto: Martin Haugen

Hudkreft øker

Bak den morsomme og uhøytidelige kampanjen ligger det et stort alvor. Norge er i verdenstoppen når det gjelder antall føflekkrefttilfeller i året.

De nye krefttallene for 2022 levner heller ingen tvil: Føflekkreft (melanom) fortsetter å øke kraftig blant nordmenn. Nærmere 3.000 mennesker i Norge fikk melanom i fjor. Nesten 500 flere tilfeller enn året før.

– Det er selvsagt bekymringsfullt. Nordmenn er glade i sol. Siden vi ikke har så mye av det, bråsoler vi oss så snart sola titter frem. Det er skummelt, for da blir du solbrent. Det øker risikoen for føflekkreft og annen type hudkreft, for huden glemmer ikke. Det viser at #Solsmart-kampanjen er veldig viktig, sier Wehus

Enkelt å forbygge

Det gode er at det går an å forebygge hudkreft ved å ha sunne solvaner og følge noen enkle, solsmarte råd: Begrense tiden i sterk sol, oppsøke skygge, bruke klær, noe på hodet og solbriller – og bruke rikelig med solkrem med faktor 30 eller høyere. Og ikke bruke solarium.

– Det viktigste vi kan gjøre for å redusere risikoen for hudkreft, er å ta i bruk alle disse solrådene, oppfordrer Wehus i pressemeldingen.

De fleste smører seg med solkrem, men mange blir likevel solbrent. En årsak er at vi bruker for lite solkrem og smører oss for sjeldent. Dessuten kan vi ikke oppholde oss ubegrenset i sola selv om vi har smurt oss med solkrem.

– Ofte glemmer vi å smøre oss i situasjoner hvor vi ikke tenker over at vi er i sola. Det er ikke bare på stranda og ved sjøen vi blir solbrent, det er faktisk mer vanlig å bli solbrent mens vi for eksempel går tur, gjør hagearbeid, trener eller sitter på uteservering, sier han.

Solråd

1. Begrens tiden i sterk sol

Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen.

2. Oppsøk skygge

Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense, også i skyggen

3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller

Klærne bør dekke mest mulig hud. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke.

4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere

Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med, ikke i stedet for, skygge og klær. Ikke forleng tiden i sola selv om du har smurt deg. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.

5. Ikke bruk solarium

Det er ingen trygg nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.