Innsendt stoff: Agder ligger høyest med 65 prosent som bekymrer seg, neste på listen er Innlandet med 55 prosent, mens trønderne er minst bekymret (29 prosent).

Dette viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. For mange sørlendinger vil en gjennomgang av økonomien være nyttig. Undersøkelsen viser at egder er de som kommer til å slite minst med å betale regninger, kun fire prosent. Det er derimot prosentvis flest i Agder som kommer til å spare mindre, med 50 prosent.

– Kanskje det er typisk oss sørlendinger å bekymre oss mer enn andre i Norge? For dem som bekymrer seg for økte utgifter vil et fornuftig første steg være å sette opp et budsjett og se på hvor du kan kutte i utgifter. Det er ikke alltid enkelt å endre forbruket over natta, særlig fordi det har vært et høyt forbruk gjennom pandemien, sier banksjef i DNB Kristiansand, Pål Bjørke.

Dyrere strøm skaper mest bekymring

Høye strømpriser i sør har sannsynligvis stor påvirkning på bekymringen. Dyrere strøm er den utgiftsposter egder er mest bekymret for, med hele 52 prosent. 19 prosent er bekymret for økte matvarepriser og kun 16 prosent er bekymret for renteøkningen.

– Økte utgifter skaper ofte uforutsigbarhet i hverdagen, derfor er det viktig å finne tid til å gå gjennom egen økonomi. Har du kredittkortgjeld eller forbrukslån bør du nedbetale dem først, rentene er ofte høye. Ut fra tallene kan det virke som sørlendingene bruker sparepengene til å betale regningene. Prøv å ha en bufferkonto og fyll på den etter du har brukt penger. Det kan komme uforutsette utgifter, derfor er det viktig med en robust buffer, sier Bjørke.

Bekymringer gjør at vi endrer vaner

I lys av økte husholdningsutgifter er restaurantbesøk og takeaway det flest nordmenn sier de skal kutte. Hele 52 prosent av befolkningen bruke mindre penger på dette. Det er spesielt de med barn under 18 år i husholdningen som oppgir at de skal bruke mindre penger på dette (63 prosent), og de mellom 18–33 år (over 60 prosent). Også her er sørlendingene på landstoppen.

Hele 67 prosent av egdene oppgir at de vil kutte ned på restaurantbesøk og takeaway. Dette er høyere enn hovedstaden hvor 59 prosent oppgir det samme.