Innsendt bidrag: Da stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa besøkte Grimstad, ville vi i Grimstad SV gjerne vise fram to flotte lokale små bedrifter som vi ser bidrar til aktivitet og liv i gamle sentrum. Vi var nysgjerrige på hva som gjør at disse bedriftene har satset utenfor kjøpesenter, og også om det var noe de ønsket å formidle til oss politikere.

Besøk: Grimstad SV hadde nylig besøk av sin stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (t.v.). Hun møtte SVs lokale representanter Dan Børge Klungerbo og Renate Løland. Foto: Privat
Omvisning: Først gikk turen til Riips der Ingrid Fiskaa traff den ene av de to eierne, Kristin Stalleland. Foto: Privat

Fortalte historien

Turen gikk først til Riips hvor vi ble tatt godt imot av Kristi Stalleland, den ene av de to eierne. Hun kunne fortelle at Christine Gundersen som startet virksomheten i 2005, ikke var i tvil om at hun ønsket å satse i gamle sentrum i et område med dagslys, gateliv og hus med sjel. Med hjerte for byen og sans for bevaring, dukket gamle Grefstads Jernvarehandel opp som et godt lokale for en butikk for interiør og design. Det viste seg å være en god investering i aktivitet for området.

Trinn to ble å kjøpe resten av bygget og planlegge for gjennomføring av restaurering. Vår stortingsrepresentant var imponert over resultatet, og vi kunne fortelle at de hadde fått bygningsvernprisen. Gundersen formidlet at det i Grimstad er god tilgang på håndverkere som gjør jobben med stolthet og kvalitet. For bedriften har det å ivareta og tilbakeføre det gamle huset, gjort at de har investert langsiktig og bærekraftig i valg av materialer, noe som også er økonomisk lønnsomt på sikt. De har brukt lokalt sagbruk, Skiftenessaga og vinduer fra Solfjeld i Tvedestrand. Huset er malt med linoljemaling etter gamle prinsipper. Flere hus i vernesonen blir nå malt med linoljemaling, som man vet ivaretar hus på beste måten.

Ved å ivareta vernede bygg, kan man også søke støtte fra Kulturminnefondet.

Pause: Før følget gikk videre til neste butikk, hadde de en liten pause utenfor Riips. Foto: Privat

Positive tilbakemeldinger

Eierne av Riips er svært glade for at bemanningen er styrket på byggesaksavdelingen i kommunen, og for muligheten til drop-in rådgivning som plan – og byggesak har i samarbeid med næringsforeningen.

Eierne er svært glade for alle positive tilbakemeldinger fra folk i byen, og merker at det betyr noe å se at bygget er tatt vare på, med aktivitet og liv, lys og handel i huset. De påpeker også selv at de er glade for at folk bidrar ved å bruke byen. Neste kapittel for bedriften er renovering av bakbygget og showroom i 2. etasje. Når det gjelder politikerne, så kan vi bidra med at vi videreutvikler og legger til rette for god handel og drift i byen.

Plantedottir: Ingrid Fiskaa fikk også treffe innehaveren av Plantedottir, Marie Svendsen Elisdottir. Foto: Privat

Stolte

Hos Plantedottir ventet en stolt eier, Marie Svendsen Elisdottir. Hun var også glad for å bli løftet fram som en bedrift med pågangsmot og klare tanker om hva, hvordan og hvor butikken skal være. Da den lille butikken lenger oppe i Storgaten ble for liten etter kort tid, ville hun ha butikken i samme gate. Gågata har sjarm og en god blanding av butikker og restauranter. Det er mye lokal handel, men også sommergjester som handler og ser en litt annerledes blomsterbutikk istedenfor en kjede. Drømmen om å sette egne ideer ut i live, fungerer. Samarbeidet med Littanna, som fortsatt har noen varer knyttet til sin nettbutikk, er også bra.

Butikken har nå tre faste ansatte pluss elever fra Dahlske i helgene.

Grimstad SV er svært glade og stolte over å kunne vise vår stortingsrepresentant at det er modige drivere og eiere som tør og vil satse på egen kjøl i sentrum og som får det til.

Grimstad SV heier på alle som driver og utvikler nisjebutikker og restauranter i den gamle bydelen vår. De både ivaretar og skaper et levende sentrum sammen. Vi oppfordrer alle til å ta vare på dette ved å bruke byen. Det vil styrke sentrum. Politisk er det i tillegg bestemt at Torvet skal rustes opp og midlene er satt av. SV vil at dette skal prioriteres.

Dan Børge Klungerbo, 1.-kandidat

Renate Løland, 2.-kandidat

Grimstad SV