Oscar: Beate sommer sammen med Simon Somdal og Maren Klakegg. Foto: Guro Sommer

Beate fikk pris for filmen om en vond barndom: Se bildene fra Oscarutdelingen

Onsdag kveld fikk Beate Sommer Oscar prisen for filmen om sin egen barndom, en barndom preget av vold og misbruk, begått av hennes egen far.

Utstilling: På Frogner kino er det hengt opp bilder fra boken om Beates barndom. Foto: Guro Sommer

Det var i midten av september det ble klart at filmen «Kjære far» har sikret seg den gjeve Oscar-prisen i kategorien beste internasjonale dokumentar i Student Academy Awards.

Klare for fest: Fra venstre Ada Sofie Austegard, Elin Bjerge, Beate Sommer, Silje Granhaug, Brit Haugen Gran og Cathrine Knutsdatter Heltung Seeberg. Foto: Guro Sommer

Utdelingen skulle ha foregått i Hollywood, men på grunn av korona skjer utdeling av Oscarprisen til Beate Sommer på Frogner kino i Oslo. Der er det rigget i stand med rød løper og et stort program for å hylle vinneren. Det var datteren Guro Sommer som startet prosjektet med å lage en bok. Boka ble siden film, regissør er Maren Klakegg, mens Simon Samdal er produsent. Det er nå filmen som får den gjeve prisen.

Les også
Kjempet seg ut av skyggen fra en barndom med vold og overgrep
Les også
Sterk film får Oscar: – Den setter søkelyset på noe enormt mange mennesker er berørt av

– Jeg gleder meg veldig, jeg har middels store sommerfugler i magen. Men jeg gleder meg, og er veldig spent, sier hun.

Skal få pris: Beate Sommer er nå i Oslo for å få Oscar. Hun har med seg denne gjengen i salen: Elin Bjerge, Ada Sofie Austegard og Silje Granhaug. Foto: Privat

Hun syns det er rart å tenke på at den vonde barndommen kan ha ført til bok, film og en pris. I tillegg har hun fått utallige tilbakemeldinger fra mennesker, fra fjern og nær, som har latt seg berøre av det hun har stått frem med.

– Hvis noen hadde klappet meg på hodet da jeg var syv år gammel, og sagt at du skal se at det går bra, om 50 år får du Oscar for denne historien. Det er helt surrealistisk, sier Sommer.