Uvær: Det kan bli mye vær også i dagene fremover. Her ser vi et bilde fra uværet i forrige uke. Foto: Arkivfoto

Har sendt ut farevarsel om helgeværet

September har blitt til oktober, og det er enda mer høstvær i vente. Hos Meteorologisk institutt har de nå sendt ut farevarsel..

– Det blir veldig vått og grått rett og slett, særlig inn mot helgen, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Pernille Borander, til Adressa.

Sterk kuling

Hun sier at det blir mye vind de nærmeste dagene, opp mot stiv og sterk kuling på lørdagen. Meteorologisk institutt har derfor sendt ut farevarsel langs kysten.

Meteorologisk institutt vurderer ellers om de også skal sende ut farevarsel for all nedbøren som er ventet i løpet av helgen.

– Det vil være litt av og på med nedbør de nærmeste dagene, og så kommer det inn et lavtrykk fra sør, og da kommer nedbøren for fullt fra lørdagskvelden av og utover på søndagen. Det vil regne i ett sett hele søndagsdøgnet slik det ser ut nå, og da blir det vått. Vi vurderer fortløpende om vi skal sende ut farevarsel, sier Borander.

– Man må regne med opp mot 35–40 mm på 24 timer, og mest sannsynlig blir det enda mer, legger hun til.

Bedre på mandag

Mandag ser per nå ut til å bli en av de beste dagene i tiden fremover.

– Det ser jo ut som mandag kan være en slags pausedag. Da blir det glimt med sol. Men etter det blir det mye ustabilt vær fremover, med mye regn. Temperaturene ser ut til å holde seg greit, og det vil bli opp mot 15 grader, som jo er en ganske så fin temperatur på denne årstiden. Oktober starter i stor kontrast til september, som jo startet med mye tørt vær. Nå blir det mer høstlig, avslutter Borander.

I september var makstemperaturen i Grimstad på hele 23,7 grader, den ble målt 18. september. Den laveste temperaturen var faktisk dagen før, 17, september, og den var på 2,8 grader.

Det våteste døgnet var 24. september med 33,3 mm, samme dag kom det kraftigste vindkastet på 24,9m/s. Dette er målt på Landvik målestasjon.