Gave: Kystlaget Terje Vigen ønsker å gi bort to slike gamle kystmerker fra Smørsund så kommunen kan pynte opp i Byhaven. Foto: Martin Haugen

Har fått beskjed om at de gamle sjømerkene ikke passer i Byhaven

Kystlaget Terje Vigen fikk ikke svaret de håpet på av kommunen.

Etter at de gamle sjømerkene i Smørsund ble skiftet ut med nye, tok entusiastene i Kystlaget Terje Vigen vare på tre av dem. Tilbake i mars 2018 tok leder Thor Egil Erlandsen kontakt med kommunen for å høre om det var interesse for å sette opp et par av dem i Byhaven. Noe svar fikk de aldri, ikke før kommunestyrepolitiker Bjørnar Birkedahl (Ap) engasjerte seg i saken tidligere i år.

Les også
Vil pynte opp Byhaven med de gamle sjømerkene

Etter at Birkedahl tok saken opp med kommunen og Adressa skrev om saken, kom svaret fra kommunens kulturtjeneste. Enhetsleder Karin Glomsaker skriver i svaret at hun har dårlig samvittighet ettersom det har tatt så lang tid å svare. Sjømerkene ser hun imidlertid ikke for seg i Byhaven.

– Jeg tror nok ikke det er mulig å få dem opp i Byhaven; det er en helt ny park, og jeg tror ikke disse sjømerkene ville passe inn i dette miljøet. Men vi kan gjerne se om det er andre steder de kan plasseres, skriver Glomsaker.

Har restaurert merkene

Entusiastene i kystlaget har pusset ned de gamle sjømerkene av tre og malt dem opp. De stusser over at man ikke kan ha dem parken selv om den er ny.

– Jeg mener bestemt det vil være veldig miljøskapende. Det er jo for å ta vare på kysthistorien, sier styreleder Thor Egil Erlandsen, og peker på at Byhaven ligger like innenfor Smørsund hvor merkene stod i så mange år.

Etter å ha stått på stand ved Sorenskrivergården lørdag hentet jubilantene i laget et av merkene på en tilhenger for å demonstrere hvordan det vil ta seg ut om det plasseres i Byhaven. I de få minuttene merket stod plassert på det kunstige svaberget, var det flere forbipasserende som kommenterte hvor fint det var.

Overfor Adressa forsikrer Erlandsen at kystlaget ikke vil gi opp håpet med å få plassert merkene i nærheten av sjøen et sted hvor folk ferdes.

Mener de passer i Byhaven

Bjørnar Birkedahl mener på sin side det vil være for galt om gaven fra entusiastene ikke kommer til sin rett der folk kan se merkene.

– Dette er jo kulturhistoriske minnemerker. Mange av stakene er fra tilbake til slutten av 1800-tallet, så jeg synes det er noe Grimstad kommune burde ta vare på for fremtiden. En ting er at de kanskje ikke passer inn i Byhaven, men en eller annen plass må det jo være mulig å sette dem, sier han.

I likhet med kystlaget ble han skuffet over svaret fra kommunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg setter pris på at de tok det alvorlig og tok det til vurdering, og hadde håpet det kunne blitt plassert i eller nærme Byhaven. Det burde blitt plassert i vannet nede ved Byhaven. For mange har det så stor betydning at det kan være lett tilgjengelig for folk. Det er mange som har kontaktet meg angående dette, og mener man kan sette det i Byhaven, sier han.

– Hvorfor ikke plassere dem ved steinblokkene ute i vannet? Så kan folk beskue dem og se historien. Jeg skal ikke bestemme hvor de skal stå, men det må selvfølgelig være i havneområdet. Jeg håper de ser historien og interessen rundt dette. Jeg har vokst opp i Grimstad og sett dem, men når jeg hører historiene rundt dem, synes jeg det er utrolig interessant. Det er også viktig for kystlaget, som har tatt vare på merkene og holdt dem i stand, sier Birkedahl.

Sjømerke: Kystlaget Terje Vigen ønsker å gi bort to slike gamle kystmerker fra Smørsund så kommunen kan pynte opp i Byhaven. Foto: Martin Haugen
Tungt: Det gamle sjømerket fra Smørsund er av tre og veier en del. Her løfter karene fra kystlaget det på plass for å demonstrere hvordan det kan plasseres i Byhaven. Foto: Martin Haugen