Storm: Onsdag kveld og torsdag skal det blåse godt, og folk bes sjekke løse gjenstander. Foto: Martin Haugen

Farevarsel er sendt ut: Trær kan blåse overende

Det ventes storm på deler av Agder-kysten, og vakthavende meteorolog advarer mot at trær kan blåse overende i den kraftige vinden.

Per Egil Haga er vakthavende meteorolog, og han bekrefter at det blir mye vind det neste døgnet.

– Det blir litt vind, og den ser nå ut å komme fra sørvestlig retning. Utover kysten kan det bli stiv og sterk kuling, med vindkast inn mot land. Den kraftigste vinden blir torsdag formiddag, da vil den bli mer byget og med kraftige kast. Kastene kan komme i over 20 meter per sekund. Det er veldig mye vind, sier Haga, og forklarer at det er lavtrykk som gir oss den kraftige vinden.

– Når lavtrykket trekker nordøstover, vil vinden også minske, men det er godt utpå ettermiddag før det roer seg, sier Haga.

Den kraftigste vinden vil være torsdag formiddagen, og det er sendt ut farevarsel på vindkast.

– Da kan det være fare for at trær kan blåse over ende. Rotfestet til trærne er dårlig nå, så de kan falle og legge seg over kjøreveier og strømkabler. Folk bør sjekke løse gjenstander, for de kan fyke avgårde. Så det kan være greit å sjekke dem før den kraftigste vinden kommer, sier han.

Unormalt mildt

Det blir litt regn onsdag, men ingen store mengder, og torsdag blir det oppholdsvær.

– Men det blir betydelig kjøligere torsdag, når vinden slår om trekker den kjøligere luft ned fra nord, og det kan bli frostnatt natt til fredag, sier Haga, som forteller at 12 grader i november, som det har vært den siste tiden, er høyest uvanlig.

– Det er utrolig at det kan være så mildt, men det er på grunn av kraftig lavtrykkaktivitet. 12. grader i november er høyest uvanlig. Et spesielt kraftig lavtrykk gir mye vind og store skiftninger i temperaturene. Det så skjer fra tid til annen, men ikke så ofte at gir så store svingninger i temperaturer, sier han. Men selv om det skal bli kjøligere, er det ingen snø i sikte.

– I helgen blir det mildvær igjen. Søndag blir mild og solrik, sier han.