Korona: Helseminister Bent Høie (H) ber befolkningen slutte opp om koronatiltakene. I bakgrunnen ser vi statsminister Erna Solberg Foto: Statsministerens kontor

Ber folk forberede seg på at tiltak kan fortsette

Helseminister Bent Høie (H): – Faren er på ingen måte over.

2021 startet med at regjeringen innførte nye og strengere nasjonale koronatiltak. Disse skulle vare til 18. januar. Onsdag forteller helseminister Bent Høie (H) at dette ser ut til å ha fungert.

Les også
Bekymret over høye smittetall: Innfører skjenkestopp og besøksforbud

– Det ser ut som om befolkningen avverget at det nye året startet med en ny bølge ved å følge smitteråd, smitteregler og statsministerens oppfordring, men faren er på ingen måte over, sa han i en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Høie sa videre at smitten ligger på et nivå der risikoen for nye utbrudd og en ny bølge er stor.

– Derfor må vi innstille oss på å leve med restriksjoner som begrenser livene våre og bevegelsesfriheten vår mens vaksineringen pågår. Vi må innse at vi ikke kommer dit vi var for et halvt år siden, da de nasjonale tiltakene var ganske få. De nye smittsomme mutasjonene av viruset øker risikoen for rask spredning. Vi må derfor gjøre det vi kan for å forhindre og forsinke at disse virusene sprer seg i Norge, sa helseministeren.

Les også
Elever og ansatte sendt hjem etter at ansatt testet positivt.

Stadig verre i andre land

Høie avviste at nasjonale tiltak nå kan bli avløst av ulike lokale tiltak.

– Vi snakket tidligere om at vi kan holde smitten nede ved å slå ned utbrudd lokalt og ha få nasjonale tiltak, men det holder dessverre ikke nå. Mange land i Europa opplever nå en tredje smittebølge som ikke har latt seg stoppe av strenge restriksjoner. Det settes stadig nye rekorder i antall smittede. Det settes stadig nye rekorder i antall alvorlig syke. Det settes stadig nye rekorder i antall døde. Som om det ikke var ille nok: Nå sier lederne i landene som er hardest rammet at innbyggerne må forberede seg på at de neste ukene blir enda verre.

– Vi må også forberede oss på at de neste ukene blir krevende. Men ikke på samme måte. Vi må bruke de neste ukene til å hindre at vi kommer i samme situasjon som mange land rundt oss. Vi må velge restriksjoner som er mest mulig effektive og minst mulig inngripende. Vi vet mye om ulempene ved hvert enkelt tiltak, men vi vet dessverre mindre om effekten av hvert enkelt tiltak isolert sett. Derfor må vi fremover legge større vekt på å vurdere effekten av de samlede tiltakene, enn å bare vurdere hvert enkelt tiltak for seg, sa Høie.

Han erkjente at dette er en krevende balansegang, og at dette vurderes i samråd med Helsedirektoratet og FHI.

Varsler om veien videre

Høie kunne fortelle at regjeringen tar stilling til veien videre i helgen.

– Konklusjonene offentliggjøres av statsministeren i en redegjørelse for Stortinget førstkommende mandag. Dagens restriksjoner varer ut tirsdag 19. januar. Folk må være forberedt på at en del av dem kan bli videreført.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sa også at hvis det kommer endringer som blir arbeidskrevende, vil regjeringen strekke seg langt for at de som blir berørt får bedre tid til å forberede seg enn sist.

– Vi har snakket mye om at vi må holde smitten lav for å beskytte sykehusene våre. Det er fortsatt veldig viktig, men det er også veldig viktig å holde smitten lav for å beskytte kommunene våre, sa Høie.