Kontakttelefon: Eva Irene Ødegård er enhetsleder for psykiatri og helse i Grimstad kommune. Hun tror det er mange som har det tøft om dagen, og ber dem ringe kommunens kontakttelefon om de trenger en prat.

Ber de som er engstelige om å ringe

Da koronaen traff landet opprettet kommunen en kontakttelefon for dem som følte seg engstelige i en svært annerledes tid. Enhetsleder for psykisk helse og rus, Eva Irene Ødegård, mener at den telefonen kanskje er viktigere enn noen gang akkurat nå.

– Jeg tror det er mange som har det tøft nå, med tanke på at vi er inne i en tid med mye isolasjon, og det at det ikke er så mange sosiale arenaer å møte andre mennesker på. Folk har generelt mindre omgang med andre mennesker, og jeg tror nok at det er tøft for mange, sier Eva Irene Ødegård.

Lite pågang

Grimstad kommune var raskt ute med å få på plass en slik kontakttelefon da koronaen traff landet i mars. Det har vært mulig å ringe den hele tiden, men det er få som har gjort nettopp det.

– Det er utrolig underlig, det har vært veldig lite pågang på den telefonen. På en måte er jo det bra, men undersøkelser og slik viser jo at det er behov for hjelp der ute, det er mange som er bekymret og engstelige, så da er det rart de ikke ringer for å få hjelp. Vi vet jo at andre hjelpetelefoner, som for eksempel den til mental helse, får mange telefoner, så om det er det at de heller ringer dem, eller at de ikke vet at vi har en slik telefon, nei det vet jeg ikke, sier Ødegård.

Kommunen har prøvd å spre ordet om denne telefonen så godt de kan. De har annonsert i aviser, og de har stadig minnet folk om denne telefonen både på nettsiden sin og på Facebook.

Fagfolk

Eva Irene Ødegård ønsker at folk skal ringe om de har behov for å prate. I andre enden av telefonen møter de fagfolk som er klare til å lytte.

– Det er profesjonelle fagfolk som er i andre enden, og som er der for dem som måtte ha behov for å prate, som opplever økt bekymring, engstelse eller ensomhet. Telefonen er bemannet på hverdager fra 9 til 15, sier hun.

Gjennom en samtale vil man ifølge Facebook-siden til Grimstad kommune få en veiledende prat om hva man kan gjøre for å mestre hverdagen på en bedre måte.

Ødegård innrømmer at de har vurdert om det er hensiktsmessig å ha en slik telefon, ettersom det har vært så lite pågang. De har kommet fram til at de vil ha den fremover.

Trenger du noen å prate med, så er nummeret til kontakttelefonen 480 59 244, og telefonen er altså bemannet mellom klokken 9 og 15 på hverdager.