Pressekonferanse: Statsminister Erna Solberg holdt søndag en ny pressekonferanse der hun orienterte om innstramninger. Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor

Bekymret over høye smittetall: Innfører skjenkestopp og besøksforbud

På regjeringens pressekonferanse søndag kveld ble en rekke tiltak presentert.

– Jeg ville gjerne ha ønsket dere et godt nyttår, men det nye året har dessverre ikke startet slik vi håpet, sier statsminister Erna Solberg på pressekonferanse søndag.

Et økt smittetrykk den siste tiden, gjør at regjeringen nå kommer med strengere tiltak på nyåret.

Disse påbudene og forbudene innfører regjeringen frem til 18. januar:

– All undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler blir digitale frem til 18. januar.

– Alle landets videregående skoler og ungdomsskoler går over til rødt nivå.

– Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes.

– Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.

– Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.

– Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

– De særlige reglene for kirkevandringer oppheves straks, i stedet for fra 15. januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I tillegg kommer følgende anbefalinger og frarådinger de neste to ukene:

– Unngå å ha gjester i hjemmet og vent 14 dager med private besøk. Unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

– Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter. Utendørs aktiviteter kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand.

– Unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland. Hytteopphold med personer fra samme husstand frarådes fortsatt ikke, innenfor de lokale og nasjonale rådene og reglene som gjelder.

– Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll. Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfestes antallbegrensninger og adgangskontroll.