Rusfri: Jan André Kittelstad har lagt rusmisbruket bak seg og jobber nå fast i stallen på AGR. Foto: Janicke Yttervik

Begynte å drikke som 11-åring: - Hestene hjalp meg til å bli rusfri

Jan André Kittelstad fant trygghet og selvtillit i alkohol og kokain. Ved av hestene klarte han å komme seg ut av misbruket. Nå vil han hjelpe andre som strever, gjennom prosjektet «Idretten skaper sjanser».

– Da jeg vokste opp så hadde vi mat i kjøleskapet, men jeg følte ikke at noen brydde seg ordentlig. De gjorde kanskje det, men jeg følte det ikke. Alkoholen gjorde at jeg fikk roen i kroppen jeg trengte. Tryggheten på meg selv var det kjemikaliene som ga meg. Da jeg ruset meg følte jeg at jeg ble god nok. Nå får jeg selvtilliten jeg trenger ved å leie på et stort dyr som en hest er, sier Jan André Kittelstad (28).

Trives: Jan André Kittelstad synes livet er bra om dagen, sammen med dyr, en jobb han trives i, samt mennesker rundt som heier på han. Foto: Janicke Yttervik

Jan André er vokst opp på Spangereid i Lindesnes. Jan André husker det som en øde plass, hvor det skjedde veldig lite.

– Jeg var mye ute, og skolen fikk jeg ikke til. Jeg sluttet å gjøre lekser i femte klasse. Jeg synes det var vanskelig, og lettere å ikke gjøre leksene. Lærerne prøvde å hjelpe, men det hjalp ikke. Samtidig var jeg veldig sosial, og jeg fikk alltid høre at jeg var veldig høflig, forteller han.

Selvtillit: Jan André Kittelstad forteller at å jobbe med hester gir han selvtillit, noe han tidligere måtte ty til alkohol for å få. Foto: Janicke Yttervik

Etter barneskolen ble det ungdomsskolen. Også der ble leksene hoppet over. Hjemme var det mye krangling, og Jan André ville heller være ute enn å være hjemme.

– Jeg ville heller være ute i seks timer enn å dra hjem, sier han.

Mye drikking

Første gang han var full var han bare 11-12 år, på den tiden begynte han også å snuse og røyke. På ungdomsskolen ble det mye drikking.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På videregående ble jeg tatt i stjeling på en butikk hvor jeg jobbet. Og da ble jeg sendt på sjøen. Der var jeg fra jeg var 16 år til jeg ble innlagt for rusbehandling da jeg var 22-23 år, sier han.

Mye jobb: Jan André Kittelstad er ikke redd for å ta i et tak, og jobber nesten hver dag i stallen. Foto: Janicke Yttervik

På sjøen var det hardt og tungt arbeide, og i periodene hvor han var hjemme var det fri. Det betydde mye drikking.

– Når jeg hadde fri var alle andre på skole, så da var jeg mye alene, sier han.

Jobben på sjøen gjorde at han tjente greit med penger, og han kunne kjøpe seg egen leilighet.

– Det ble mye drikking, og da jeg ble 19-20 år prøvde jeg stoff. Jeg ble helt frelst av kokain, det sniffet jeg, og visste at det ville jeg ha resten av livet. Jeg var ikke i tvil. Det jeg hadde savnet i oppvekst var trygghet på meg selv og selvtillit, og det ga kokainen meg. Jeg følte meg plutselig god nok i verden. Men det varte ikke lenge om gangen, og så ble det bare verre igjen etterpå, forteller han.

Fikk klar beskjed

Etter å ha dratt hjem midt under lossingen av fisk, fikk han sparken. Da flyttet han til Bergen. Der fikk han klar beskjed fra søsteren sin: Han måtte komme seg til legen og søke hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reddet: Jan André Kittelstad er sikker på at det er dyrene som har reddet ham, etter mange år med rus. Foto: Janicke Yttervik

– Jeg hadde kjørt det så hardt. Så jeg dro til legen, og så ble det rusbehandling i Kristiansand, sier han.

Der ble det flere runder på Eg og inn på Jegersberg gård. Men der begynte han med noe som endret ham. Han begynte å jobbe med hester.

– Det falt i veldig god jord hos meg. Dyrene har reddet meg, sier han. Gjennom arbeidet i stallen fikk han seg også en kjæreste. Etter hvert flyttet de til Danmark, for å utdanne seg til rideinstruktører. Men utfordringene var ikke over, i Danmark prøvde han å ta livet sitt, og endte med å dra tilbake til Norge og en fiskejobb.

– Jeg fisket i 55 dager i strekk. Så dro jeg tilbake til Danmark og kjøpte hest, og fullførte skolen, forteller han.

Vil hjelpe: Nå vil Jan André Kittelstad hjelpe andre med misbruket sitt, gjennom Idretten skaper sjanser, som AGR er en del av. Foto: Janicke Yttervik

Andre året han var der skulle det være NM med Gatelaget, men de manglet spillere. Jan André ble spurt om han kunne kommer hjem og spille. Det gjorde han, og endte med å flytte til Grimstad. Men han trengte mer å gjøre enn å bare spille fotball, og flyttet til rideskolen på Fevik, hvor han både bor og jobber jeg nå, ved sien av å spille på Gatelaget.

Er rusfri

Nå stortrives han med livet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er helt rått. Jeg har lyst å leve. Dyr har en magisk evne til å få meg til å roe meg ned. Hester og hund har reddet livet mitt. De har en virkning som ingen kjemikalier noen gang har hatt.

Nå har han vært avholds i to og et halvt år.

– Jeg er rusfri, jobber med dyr, jeg tror ikke livet mitt kunne ha vært noe bedre enn det er, sier han.

Han bor i en leilighet på rideskolen, og jobber i stallen de fleste dagene, ved siden av trening med Gatelaget. I tillegg har han fått seg valp, så det er travle dager. Men det liker han.

Ubetinget: - Dyrene gir meg en ubetinget kjærlighet, sier Jan André Kittelstad. Foto: Janicke Yttervik

– Dyrene gir meg en ubetinget kjærlighet. Og jeg føler at det er mange som heier på meg, som søsteren min, hun har vært god for meg. Jeg klarer å se at foreldrene mine har gjort så godt de kunne. Jeg ser ting på en annen måte enn før, sier han.

Idretten skaper sjanser

Nå vil Jan André hjelpe andre med å komme seg på beina. Gjennom prosjektet Idretten skaper sjanser, som ble startet i 2019. Det er et samarbeid mellom Norges Rytterforbund, Norsk Cycleforbund og Norges Skiforbund. AGR skal i løpet av vinteren startet opp prosjektet på rideskolen, og skal hjelpe seks personer ut av en hverdag preget av rus.

På laget: Åse Mortensen, daglig leder på AGR, er glad for å ha Jan André Kittelstad med på laget. Foto: Janicke Yttervik

Prosjektet ble startet våren 2019, etter at helseminister Bent Høie hadde oppfordret grunnlegger av gatelagsfotballen, Morten Nyborg, om å ta suksessen videre til andre grener.

Gjennom TV 2-serien «Petter Uteligger – idretten skaper sjanser» er målet at klubber over hele landet skal bli inspirert til å åpne dørene sine for denne gruppen som har falt utenfor.

Idretten Skaper Sjanser er et lavterskel aktiviseringstilbud for ski, sykkel og riding for mennesker som sliter med rusutfordringer. Målet er flere rusfrie timer.

Vil bidra med egne erfaringer

– Det er to rideklubber i landet som skal være med på dette, AGR er en av dem. Vi er veldig stolte over å støtte dette arbeidet, sier daglig leder på rideskolen, Åse Mortensen.

Seks personer skal komme til rideskolen to ganger i uken. Der skal de lære å kjenne på omsorg, at et dyr står og venter på dem, de skal kjenne på følelsen av ansvar.

– Dette kan være så bra, sier Jan André. Han ser frem til å være med og hjelpe, og bidra med sine erfaringer.

– Jeg tror jeg har en del jeg kan bidra med, og jeg er ikke redd for å bruke meg selv i dette arbeidet, sier han.

Tar i mot: Rideskolen tar i mot seks personer gjennom Idretten skaper sjanser. Foto: Janicke Yttervik

– Dette opplegget viser at idretten ikke bare er medaljer, men også har en samfunnsmessig nytte, både nasjonalt og lokalt, sier Mortensen. Samtidig skryter hun av veien Jan André har tatt.

– Han er en så flott person, og jobber her nå i en femti prosent stilling. Han gjør en kjempejobb, skryter hun.

Idretten skaper sjanser

– Idretten er Norges fremste inkluderingsarena, fremholdt daværende idrettspresident Tom Tvedt da prosjektet "Idretten Skaper Sjanser" startet opp i 2019.

‍- Idretten Skaper Sjanser er et lavterskel aktiviseringstilbud for ski, sykkel og riding for mennesker som sliter med rusutfordringer.

– Målet er flere rusfrie timer, der utøverne gjennom faste treninger i gruppe, opplever fellesskap og mestring, som kan gi et liv med mindre rus.