Avisforside: Utsnitt av førstesiden til Adressa ut tirsdag 23. mai 2000 etter at jentene ble funnet drept i Baneheia. Foto: Arkiv

Gjenopptar Baneheiasaken: Kristiansen får prøvd saken på nytt

Draps- og voldtektsdømte Viggo Kristiansen i Baneheia-saken får prøvd saken sin på nytt.

I 2002 Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap i Baneheia. Agder lagmannsrett slo fast at han sammen med kameraten Jan Helge Andersen voldtok og drepte Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) fra Grimstad i mai 2000.

Flere medier melder nå at Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker har gjenåpnet Baneheia-saken, etter at NTB først gikk ut med nyheten.

VG skriver at ankepunktet til Viggo Kristiansen og hans advokat Arvid Sjødin har gjennom årene vært: At DNA feilaktig skal ha blitt brukt for indirekte å knytte Kristiansen til saken, samtidig som mobilen hans skal utelukke at han har vært på åstedet da drapene fant sted.

«Agder statsadvokatembeter har på sin side vært krystallklare i sin oppfatning om at det ikke er noe nytt i saken, og at Viggo Kristiansen fortsatt er skyldig i voldtekt av barn og drap», fortsetter VG.

NRK skriver at dette er sjuende gang Kristiansen har prøvd å få gjenåpnet saken. Den siste begjæringen har vært til behandling siden sommeren 2017.

– Gjenopptakelseskommisjonen har nå bestemt at Viggo Kristiansen får saken sin opp på nytt. Det betyr at kommisjonens flertall mener at det er momenter som taler for at saken skal gjenåpnes.For å gjenoppta en sak, må det finnes nye bevis eller andre forhold som kan lede til frifinnelse eller lavere straff, skriver NRK.

Påtalemyndigheten forbereder ny rettssak mot Viggo Kristiansen. Statsadvokaten i Agder understreker at gjeldende dom ikke er opphevet, og at han fortsatt vil være i fengsel. Statsadvokaten kan per i dag ikke si noe om når og hvor ankeforhandlingen skal gjennomføres, men etter loven skal saken ikke behandles av Agder lagmannsrett, ifølge NRK.