Øker kapasiteten: AKT vil nå øke antall passasjerer som får kjøre med bussen igjen. Foto: Arkivfoto

Åpner for økt passasjerkapasitet på bybusser

Fra mandag 13. juli vil setemerkingen fjernes på bybusser på Agder. I henhold til helsemyndighetenes smittevernråd i mars innførte AKT tiltak for å begrense smitte av Covid-19 på Agder. De nye smittevernrådene, som følger gult tiltaksnivå, legger nå til rette for at passasjerer kan ta i bruk flere seter om bord på bussene.

I dag kjøres bussene på Agder med halv kapasitet fordi passasjerer har blitt bedt om å overholde avstandsrådene til helsemyndighetene. Helsedirektoratet har nå foretatt en revisjon av den nasjonale veilederen «Smittevern i kollektivtransport (buss, tog, trikk mv.) (Covid-19). Veilederen angir en gradering av smitteverntiltak basert på en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt tiltaksnivå. Kollektivtrafikken i Norge er nå på gult nivå.

Tar i bruk flere seter

AKT vil fra og med mandag 13. juli gradvis tilpasse nye smitteverntiltak om bord, i tråd med bransjens vurdering av revidert veileder, skriver selskapet selv i en pressemelding de har sendt ut. For å spre passasjerene, åpner AKT derfor for å ta i bruk flere seter for å begrense ansikt til ansikt-kontakt. Ved å sitte skulder ved skulder, er det mulig å begrense ansiktskontakt, noe som er viktig for å begrense smitte. Antall sitteplasser vil dermed øke først og fremst på bybussene på Agder.

– Det er fortsatt ingen normal situasjon i kollektivtrafikken, men i samråd med lokale helsemyndigheter og alle våre operatører legger vi nå til rette for at passasjerer kan ta i bruk flere seter og spre seg mer på bussene, forteller administrerende direktør i AKT, Siv Wiken, som understreker at de strenge smittevernrådene helsemyndighetene har utarbeidet, fortsatt videreføres. Kontantbetaling er fortsatt ikke tillatt, renholdet er trappet opp og AKT begrenser situasjoner hvor kunder og kollektivtrafikkens medarbeidere har nær kontakt, skriver selskapet i pressemeldingen.

– Må fortsatt holde avstand

AKT ber fortsatt alle de kollektivreisende om å holde avstand, både på holdeplasser og om bord. Dersom alle sitteplasser er i bruk, og det allerede står folk i midtgang, oppfordres reisende til å vise hensyn, gå av og vente på neste avgang.

– AKT ønsker å rette en takk til passasjerer, operatører og sjåfører for fleksibilitet, forståelse og ekstra innsats, som har medført at vi sammen har klart å begrense smitten under koronapandemien.