Åpner: Under pressekonferansen fredag kunne statsminister Erna Solberg (H) melde om lettelser i restriksjonene fra og med lørdag. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

Har valgt dag og klokkeslett for gjenåpningen

Helsemyndighetene har kommet med sin anbefaling om lettelse av koronatiltak, og regjeringen pekt ut lørdag ettermiddag.

– Fra i morgen klokken 16 fjerner vi de aller fleste nasjonale smittevernstiltakene, sier Erna Solberg (H) på fredagens pressekonferanse om gjenåpningen av Norge.

Med andre ord er lørdag ettermiddag nå offisielt valgt ut for gjenåpningen og oppheving av gjeldende koronatiltak nasjonalt.

– Nå kan vi leve så og si som vi gjorde før pandemien rammet oss. Jeg tror ikke alt blir som før. Jeg tror korona vil prege oss resten av livet, på godt og på vondt. Vi har lært hvor sårbare vi her, og hvor mye vi kan få til når vi står sammen, sier Solberg.

Gjenåpningen av landet

Fasen «En normal hverdag med økt beredskap» kan oppsummeres med to punkter:

Befolkningen vil i liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen. Du må fortsatt huske på hånd- og hostehygiene, ha lavere terskel for å være hjemme ved sykdom, og teste deg når rådene tilsier det. Men særtiltakene for covid-19 avvikles.

Samtidig vil lokale og nasjonale myndigheter følge nøye med på utviklingen, slik at det raskt kan settes inn tiltak hvis situasjonen endrer seg. Regjeringen, helsemyndighetene, sykehusene og kommunene vil ha økt overvåking og beredskap.

Kilde: regjeringen.no

Klar anbefaling

Klokken 10 publiserte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) de faglige vurderingene og rådene for gjenåpningen.

– Helsedirektoratet og FHI mener utfra en helhetsvurdering at det rundt månedsskiftet september/oktober vil være mulig å lette på de fleste tiltakene og gå over i en normal hverdag med økt beredskap, heter det i det faglige grunnlaget, ifølge VG.

Les også
Slik blir gjenåpningen i Grimstad
Ingen overraskelse: Kommuneoverlege Vegard Vige mener vi må finne en balanse i måten vi lever på fremover. Foto: Baard Larsen

Ingen overraskelse

Kommuneoverlege Vegard Vige sier til Adressa at det ikke er noen overraskelse at helsemyndighetene anbefaler en gjenåpning.

– Dette har de pratet om en stund. Det vil påvirke Grimstad akkurat slik det vil påvirke resten av landet. Det vil bli litt større risiko for smittespredning, så vi må finne en balanse mellom at livet kan leves, og at vi ikke mister helt tak på smittespredningen.