Ovner: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen er godt fornøyd med å være på plass i Kirkegaten. Her stiller de blant annet ut ovnene og møblene de har designet. Foto: Janicke Yttervik

Gjør butikk med egenutviklede pizzaovner og møbler

Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen sa opp bankjobbene sine for å satse som gründere. Nå har de kjøpt en tre etasjers bygård i Kirkegaten og gjør stor suksess med pizzaovner og møbler.

Møbler: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen i hver sin stol fra merket Falch & Frische. Foto: Janicke Yttervik

– Ved å arbeide som vi gjør kan vi ha en livsstil som vi liker. Vi liker å finne opp nye ting, ting som vi selv syns markedet mangler. Og nå er det godt å være på plass i Grimstad. Vi har mange ideer for dette lokalet, sier Markus Vesøen, founder & COO i Braves.

Både han og Elisabeth Bratteberg er født og oppvokst i Grimstad, men har bodd flere år i Oslo, hvor de jobbet i bank. For noen år siden valgte de å si opp trygge og gode jobber for å satse for seg selv, som gründere. Det går gått riktig så bra til nå.

Firmanavnet heter Braves Global, og inn under er det har de ulike merkenavn.

– Vi er veldig interessert i dette, og jeg startet med å designe en veske for flere år siden, fordi jeg selv ikke kunne den «perfekte» veska, sier Elisabeth Bratteberg, founder og CEO i Braves.

Etterhvert fikk de ideen til en pizzaovn, og de lanserte merkevaren Gruue, som består av pizzaovner med forskjellig tilbehør. Produksjon og produktutvikling skjer i Kina, og derfor har gründerparet tilbrakt mye tid der. Gruue er inspirert av det norske ordet grue som betyr ildsted, og målet var å lage en rimelig vedfyrt pizzaovn for folk flest. Slik at alle kan lage italiensk pizza på få minutter, designet for nordiske forhold.

– Vi liker å bygge en merkevare og tilføre den en verdi. Gruue startet med én pizzaovn, og så har vi lansert modell nummer to i år, lagt på tilbehør til ovnene og importerer pizzamel. Gruue er ikke nå bare en pizzaovn, men en merkevare, sier Bratteberg.

Har laget møbler

Møbler har de også designet, og flere stoler står utstilt i vinduene i Kirkegaten. Merket heter Falch & Frische.

– Vi har designet stoler, benk og krakk. Møbler som er laget i ask og der vi har brukt en gammel dansk tradisjon for å bevare treet, nemlig såpebehandling, som gir møblene et matt og mykt uttrykk, sier Bratteberg.

På plass: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen har kjøpt bygården i Kirkegaten. Gården er fra 1850. Foto: Janicke Yttervik

Inspirasjon til å lage møblene fikk de etter å ha møtt to danske møbeldesignere som hadde pensjonert seg på strand i Indonesia. Målet var å gjøre tidløst nordisk design mer tilgjengelig, og møbler som kan gå i arv i generasjoner.

– De hadde kjøpt et lite hus ved stranden ikke langt fra deres venn og tidligere leverandør av rattan og bambus. Da de hørte et gjenkjennelig språk kom de bort og inviterte oss inn. Huset var møblert med håndlagde møbler og produkter de selv hadde designet. Aldri hadde vi sett et så stilrent hjem. Møblene hadde en unik sjel og hadde gjennom årevis med bruk en egen historie og fortelle. De var omgitt av deres egen livshistorie. Navnene deres var Mogens Falch og Iben Frische. Med deres velsignelse tok vi stafettpinnen videre, forteller de på nettsiden til Braves Global.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utstilling: Mange stopper opp for å se inn vinduene i Kirkegaten. Foto: Janicke Yttervik

Tenke nytt

Før jul i fjor skulle paret hjem til Grimstad på ferie, men korona satte en stopper for tilbakereisen i februar. Det ga dem muligheten til å tenke helt nytt, og resultatet ble å kjøpe en bygård og etablere seg i Grimstad. Tidligere baserte de seg på nettsalg, og det skal de fortsette med, men nå har de fått muligheten til også å ha kontor og showroom.

– Når man driver med produksjon så er det en fordel å være der det skjer, men med korona så kunne vi ikke dra tilbake. Og vi så derfor ikke andre muligheter enn å etablere oss her, sier Bratteberg.

Ovn: Gruue består av to pizzaovner og tilbehør, som roterende pizzastein, som gjør det enklere for spesielt nybegynnere, allværstrekk, pizzaspade og eget pizzamel. Ovnen er vedfyrt og man kan lage italienske pizza på under ett minutt. Ovnen holder 500 grader, på under 20 minutter. Foto: Janicke Yttervik

Og da det tre etasjers store bygget fra 1850 i Kirkegaten ble lagt ut for salg, grep de sjansen. Nå har de rigget seg til med næringslokale i første etasje, og leier ut to leiligheter. Selv bor de i en hybel i andre etasje.

Vil bruke gaten: Elisabeth Bratteberg og Markus Vesøen setter ut benker og spiser både lunsj og middag i gaten. Foto: Janicke Yttervik

– Vi kommer til å fortsette å reise rundt, når det blir mulig, men dette blir basen. Firmaet er stabilt uansett, og her kan vi vise fram tingene våre, og ha både kontor og showroom. Eventuelt også leie ut til andre som har ting de vil vise fram, forteller de to.

Malt: Etter at de kjøpte bygården har de malt fasaden til næringsdelen. Etterhvert kommer det opp navnskilt og belysning. Foto: Janicke Yttervik

Korona har gjort det utfordrende med nettsalget, fordi alt av leveringer ble forsinket. Og de har derfor solgt mindre enn de hadde håpet på i år.

– Men akkurat nå har vi kun tre ovner igjen, og om to uker kommer det 30 ovner til og et par hundre igjen i oktober, sier de.

Og nå ser de fram til at ting løsner skikkelig.

– Vi kommer til å bli utsolgt. Vi har varer, og det er det som har vært utfordringen, vi har ikke hatt nok, forteller de.