Som Adressa fortalte om tidligere i måneden, var det på grunn av at solcelleteknologien til Skarpnes er tverrfaglig innovasjon, som gir et godt svar på strømkrisen, som gjorde at de vant. Solcelletaksteinen går under merkenavnet Ovati.

– OVATI™ tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er et fremtidsrettet produkt med funksjonell utforming, høy kvalitet og lang levetid. Vi har sterk tro på potensialet til denne taksteinen. Et hus med egen strømproduksjon er et hus for fremtiden, var juryens konklusjon.

Suksess: Soltak-satsingen til Skarpnes er i ferd å virkelig ta av. – Mange er nysgjerrige på dette, forteller prosjektleder Selma Kveim. Foto: Baard Larsen

Solid støtte

– Dette er en høythengende pris, som det er veldig moro å vinne. Taksteinen Ovati, som har integrerte solceller, er utviklet sammen med vår tyske partner Autarq GmbH, og har fått EU-støtte. Også Universitetet i Aalborg er med i prosjektet, har prosjektleder Selma Kveim ved Skarpnes tidligere kunne fortelle.

– EU-midlene som de fikk i 2021 var hele 2,4 millioner Euro. Midlene er en internasjonal anerkjennelse og går til et forsknings- og utviklingsprosjekt som har som mål å bli den nye standarden for solcelleløsninger for tradisjonelle tak i hele EU-området, påpekes det på DOGAs nettsider.

Ovati: Solcelltaksteinene som Skarpnes selger, er flate. Her montert på et tak i Hogganvikveien i Lindesnes kommune. Foto: Skarpnes

Nyskapende

– Endelig en takstein som fanger solenergi og forsyner huset med energi! Vi synes taksteinstak med integrerte solceller ser mye bedre ut enn tak med solcellepaneler montert på toppen. Taksteinen er dessuten tilpasset nordisk klima, basert på hundre års erfaring med produktutvikling – og et resultat av nyskapende samarbeid med en ledende høyteknologibedrift, påpeker juryen.

I forbindelse med utprøving av solcelletaksteinen, jobber Skarpnes med å plukke ut to kandidater til å teste ut systemet på vinnernes tak. Dette i forbindelse med et forskningsprosjekt. Premien er et tak med solcellepaneler på 50 kvadratmeter, som du måtte ha liggende i minst fem år.